Astfel, Ion Bogdan Lefter a explicat pentru wall-street.ro faptul că blocul PSD-PNL a câștigat detașat alegerile locale și alegerile europarlamentare cu un scor anunțat inițial ca fiind peste 50%, dar, arată acesta, se pare că pe parcursul numărării voturilor coaliția formată din cele două partide a scăzut sub 50% și, mai menționează el, poate că redistribuirea în cazul alegerilor europarlamentare îi va urca iarăși dincolo de pragul de 50%.

Oricum, performanța este sub reprezentarea lor parlamentară actuală. Deci este o victorie a unei coalizări între două partide mari care și-au propus să domine România trecând peste diferențele lor ideologice și peste ciocnirile lor politice, inclusiv cele relativ recente, într-o combinație contra naturii, care a înstrăinat mai ales o parte a electoratului liberal, rezultatul fiind însă unul la mare distanță față de mai micile partide din afara acestui bloc de guvernare.

Ion Bogdan Lefter

Analistul politic adaugă totodată că această coalizare PSD-PNL sigur că a permis confirmarea dominației unuia sau a celuilalt dintre cele două partide în mai toate județele, cu excepția celor în care Consiliile Județene sunt conduse de către UDMR.

Pe de altă parte însă, arată Ion Bogdan Lefter, există, desigur și victoriile Alianței Dreapta Unită în câteva orașe importante, în primul rând în București, semn că există totuși potențial pentru o alternativă la acest bloc politic PSD-PNL, care poate să semene de la un punct încolo chiar cu o blocadă a politicii românești, pentru că, subliniază analistul, de fapt este nevoie de o dinamică putere-opoziție în orice democrație sănătoasă.

Totodată, mai afirmă acesta, Alianța Dreapta Unită are în continuare un potențial de creștere considerabil tocmai pentru că există electorat liberal dezamăgit de PNL, în acest sens existând exemple proeminente cum ar fi Bucureștiul și Timișoara.

Sunt mari centre urbane în care o parte importantă din electorat a votat cu candidații acestei alianțe. Și reprezentarea ADU în Consiliile Locale pe București și pe Timișoara este importantă. Pe țară, însă, scorul ADU este modest, pentru că la nivel național participă și jumătatea rurală a României, unde această alianță este mult mai slab reprezentată inclusiv ca structură organizatorică.

Ion Bogdan Lefter

În acest sens, analistul arată chiar că în multe localități, aproape jumătate din România, ADU nici măcar nu a propus candidați, în timp ce PNL și PSD, partide vechi, cu structuri care au avut când de-a lungul deceniilor postcomuniste să se ramifice până în ultima comună, până în ultimul sat, au avut candidați și deci au recoltat voturi.

Pe de altă parte, Ion Bogdan Lefter vede un lucru pozitiv în această situație, din moment ce, spune el, aici nu este numai un potențial de creștere pentru ADU, dar este și un potențial important de muncă politică, pe care rămâne de văzut dacă partidele membre ale acestei alianțe vor fi dispuse să o depună.

Analistul concluzionează spunând faptul că jocul politic sănătos așa se joacă, astfel că vom vedea și în România, inevitabil, crescând o alternativă la guvernare, chiar dacă guvernarea este în acest moment acaparată de "acest bloc cu tendință de blocadă".

Sursa foto: Shutterstock / RaffMaster