Astfel, Cristian Seidler, membru cu vechime în USR și deputat de București al formațiunii, a explicat pentru wall-street.ro că este ceva foarte ciudat în acest scor, iar partidul trebuie să facă o analiză serioasă a ceea ce s-a întâmplat în privința rezultatelor.

Față de sondajele pe care noi le aveam, lucrurile sunt considerabil diferite. Nu am plătit sondaje care să arate într-un anumit fel, erau sondaje pentru analiza noastră internă, nu ca să dea bine la public, cum poate se obișnuiește în România. Pe de altă parte, trebuie văzut, dacă, într-adevăr, sunt responsabilități politice de asumat, în regulă, dar e de văzut și în ce măsură procedura preștampilării buletinlor de vot a avut un impact considerabil asupra acestui scor, pentru că o asemenea problemă, atât de răspândită, eu nu am mai văzut la niciun rând de alegeri.

Cristian Seidler

Pe de altă parte, acesta spune că scorul este, evident, mic, față de așteptări, dar repetă faptul că trebuie văzut în ce măsură procedura preștampilării buletinelor de vot a afectat scorul final, procedură despre care conducerea USR știe că s-a întâmplat, nefiind o speculație politică convenabilă, Seidler citând chiar în acest sens "dovezi clare" că acest lucru s-a întâmplat în mai multe locuri din țară.

Politicianul adaugă de asemenea că acest lucru este cu atât mai ciudat cu cât au fost efectuate măsurători sociologice interne serioase privind tracțiunea partidului la populație, și "nu una, nu două". Măsurători sociologice care, adaugă de altfel Cristian Seidler, au fost făcute cu firme care nu aveau un parti-pris politic.

Trebuie să existe o explicație pe care nu o am în momentul de față. Vreau să văd numărul voturilor anulate, de exemplu, pentru că, pe procedura preștampilării, dacă buletinul pe care, eu, votantul, l-am primit, era preștampilat deja în dreptul oricărui competitor politic și votantul nu observă acest lucru, și mai pun o ștampilă pe un alt competitor politic, în momentul ăla se anulează buletinul de vot respectiv.

Cristian Seidler

Politicianul a concluzionat spunând vrea să vădă impactul acestei proceduri de preștampilare în numărul de voturi anulate, dar raportat la procentul de voturi anulate din scrutinele anterioare, pentru că, adaugă el, ar trebui să fie un procent relativ constant și mic de voturi anulate, din moment ce, de obicei, lumea merge să-și valorifice votul, nu să și-l anuleze, de cele mai multe ori.

Sursa foto: Facebook / Cristian Seidler