Secţiile de votare s-au închis oficial, iar cei aproape 19 milioane de alegători au fost aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Primarul în funcţie al Capitalei, Nicuşor Dan, susţinut de Alianţa Dreapta Unită, a obţinut, duminică, 45% din voturile bucureştenilor pentru un nou mandat, iar candidatul PSD, Gabriela Firea, a fost creditată cu 24%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde. Pe locul trei se plasează Cristian Popescu-Piedone, cotat cu 13% din voturi. Candidatul PNL, Sebastian Burduja, a obţinut 10% din voturi.

În cursa pentru funcţia de primar al Capitalei, Mihai Enache, reprezentantul AUR, a obţinut 4% din voturi, iar Diana Şoşoacă, din partea Partidului SOS România - 3%. Alţi candidaţi au obţinut un total de 1% din voturi. Datele sunt valabile pentru ora 20:30, preluate de Agerpres.

Iată primele rezultate de la exit-poll Curs-Avangarde:

  • Nicușor Dan - 45%
  • Gabriela Firea- 24%
  • Cristian Popescu Piedone - 10%
  • Sebastian Burduja - 10%

Discursul lui Nicușor Dan, după aflarea rezultatelor

„Politicienii nu câștigă niciodată alegeri, comunitățile câștigă alegerile. Azi am avut o uriașă comunitate care și-a dorit onestitate, instituții care să lucreze pentru ei, care și-au dorit dreptate. Va mărturisesc că sunt copleșit de responabilitatea pe care mi-o oferiți și de speranțele puse în noi. În acești ani am luat foarte multe decizii greșite și probabil că o să greșim în continuare. Însă ce pot să va spun este că niciodată, dar niciodată, nici eu și nici colegii care au venit în administrație cu mine nu ne-am bătut joc și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.

Mulțumesc celor care au contribiuite la campania din 2020, la cea de acum, voluntarilor, oamenilor care au dat bani și celor care m-au votat. Mulțumesc celor care și-au lăsat carierele din privat și au venit alături de mine să lucreze în administrație (...)”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a declarat că intenționează să facă referendum despre modul în care se vor împarți banii, dar și un referendum legat de urbanismul din București.

„Voi convoca un referendum local pentru cine răspunde de urbanismul din București. E absurd să se arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București (...) Cer bucureștenilor să îmi dea răspunderea pe dezvoltarea urbană din București”, a mai precizat Nicușor Dan.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan