"De la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puţine faţă de incidentele sesizate până la aceeaşi oră la alegerile locale şi parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale - nouă avertismente şi opt amenzi, în valoare de 7.800 de lei.

"Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ştampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puţine. Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale", a precizat Dajbog.

wall-street.ro vă informează în timp real despre situația prezenței la urne. Tot în această zi, pe 9 iunie, vă invităm să urmăriți rubrica noastră specială „Alegeri 2024: cifre, promisiuni și speranțe”, unde vom reveni cu materiale exclusive, transmise direct din secțiile de votare.

Potrivit oficialului MAI, prin sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscrişi în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieşit probleme de fraudă la vot.

"În cadrul acţiunilor desfăşurate până la această oră în trafic, au fost verificate 4.927 de persoane cu 2.341 de vehicule, fiind aplicate 51 de sancţiuni contravenţionale pentru diverse încălcări ale normelor legale. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei", arată sursa citată.

Efectivele MAI vor verifica în continuare toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate.

Sursa foto: Shutterstock