Ecosistemul include pentru 2024 patru soluții digitale cheie: WeVote4.EU, Monitorizare Vot / Vote Monitor, Rezultate Vot și Vot Diaspora. Înainte de 2024, am creat și utilizat și aplicația Vot România.

4 platforme utile pentru alegerile din 9 iunie 2024

1. WeVote4.EU este prima platformă care oferă tuturor cetățenilor UE, în 26 de limbi oficiale UE, informații esențiale despre alegerile europarlamentare din 2024:

  • cum să voteze, indiferent de statul european în care se află;
  • informații în timp real despre evoluția alegerilor în fiecare țară - precum prezența la vot;
  • comentarii live din societatea civilă europeană - organizații mari care apără democrația vin împreună pentru prima dată pe o platformă unică europeană;
  • monitorizarea simultană a alegerilor pentru prima dată în mai multe state europene, prin aplicația Monitorizare Vot - Vote Monitor.

2. Monitorizare Vot (iOS & Android), creată de Code for Romania în 2016, este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România și în oricare alt stat a cărei legislație permite monitorizarea alegerilor de către observatori independenți.

Observarea independentă a alegerilor este realizată așadar de observatori acreditați independenți prin Vote Monitor. Monitorizare Vot a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea a opt runde electorale distincte în România și Polonia. Aplicația este disponibilă doar pentru observatorii independenți și organizațiile acreditate care au dreptul de a derula activități de monitorizare și le sprijină în colectarea securizată de date în timp real din secțiile de votare. ONG-urile care acreditează observatorii primesc rapoarte în timp real cu privire la situația de pe teren, permițându-le să ofere sprijin observatorilor lor și să reacționeze în timp util atunci când sunt raportate probleme sau nereguli.

Pentru prima dată, în 2024, alegerile europarlamentare pot fi observate în mod sincron în secții de votare din opt state ale Uniunii Europene, prin Vote Monitor.

Aplicația Monitorizare Vot / Vote Monitor este compusă din:

  • o aplicație mobilă nativă (iOS & Android) prin care observatorii comandați pot raporta cu ușurință înapoi la ONG-urile lor respective în ziua alegerilor;
  • o platformă pentru ONG-uri care centralizează în timp real toate informațiile trimise de observatorii lor.

Istoric Monitorizare Vot / Vote Monitor

2016: Prima soluție digitală de monitorizare a votului utilizată în alegerile din România. Monitorizare Vot a fost prima soluție digitală dezvoltată în mod gratuit de Code for Romania, cu sprijinul voluntarilor.

2017: Aplicația primește Premiul I pentru Comportament Civic și Participare Publică la Gala Societății Civile.

2018: Observatori independenți au monitorizat pentru prima dată alegerile în Polonia. Monitorizare Vot a fost adaptată pentru specificul alegerilor și implementată pentru alegerile din Polonia împreună cu Code for Poland și utilizată la prima rundă electorală la care a fost permisă observarea în statul polonez.

2019: Trei runde de alegeri în România (Referendum, Prezidențiale, Parlamentul European). Utilizată pentru a treia oară în România. Ecosistemul de soluții digitale dedicate alegerilor a cuprins și platforma Vot Diaspora și o nouă aplicație web, Rezultate Vot, care conține tot istoricul electoral al României din ultimii 34 de ani.

2023: Alegeri parlamentare în Polonia.

2024: Pregătire pentru alegeri din întreaga lume. În eforturile noastre de a crea soluții scalabile, reproiectăm ecosistemul de soluții digitale dedicate alegerilor:

  • Alegerile Parlamentului European observate în întreaga UE;
  • Alegeri locale, parlamentare și prezidențiale observate în România;
  • Alegeri observate în alte țări din întreaga lume.

3. Rezultate Vot este platforma lansată în anul 2019 pentru a ajuta utilizatorii să informeze și să dezvolte spiritul critic prin contextualizarea informației electorale însoțite de analize apartinice ale acesteia. O soluție digitală gratuită dezvoltată open source, posibilă prin efortul voluntarilor, care are ca scop accesibilizarea și deschiderea datelor publice printr-o soluție de technologie civică.

Pe Rezultate Vot ai acces la:

  1. hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul țării/județului;
  2. rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități;
  3. informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor - Monitorizare Vot;
  4. istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri, începând cu 1992;
  5. flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România.

4. Vot Diaspora este o platformă de ghidaj simplă și interactivă pentru votanții din diaspora cu privire la regulile de înscriere pentru a vota la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, din străinătate. Aici, românii află care este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota.

La alegerile europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de mai mult de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 de alegători s-au informat folosind aplicația. Cetățenii pot să:

  • verifice documentele și procedurile necesare pentru a vota în secție sau prin corespondență dacă se află în afara țării;
  • care este secția la care sunt arondați în funcție de statutul fiecăruia.

La fiecare rând de alegeri, platforma oferă informații actualizate.

Sursa foto: Shutterstock