Cu privire la efortul de a strânge semnăturile, Vlad Gheorghe a povestit de altfel pentru wall-street.ro că s-a bucurat enorm să fie în stradă alături de români, să vorbească cu ei, să schimbe idei, toate acestea fiind lucruri care l-au încărcat la maximum și i-au arătat că românii vor o schimbare reală și că s-au săturat să nu aibă cu cine să voteze sau să pună ștampila pe răul cel mai mic.

Evident ca merită, românii merită mult mai mult de atât. Merită să nu mai stea la cozi interminabile la vamă, merită să aibă un sistem educațional de calitate, merită să aibă politicieni care cresc nivelul de trai al cetățenilor, merită să trăiască o viață demnă și fără grija zilei de mâine.

Vlad Gheorghe, europarlamentar

Iar cu privire la toate aceste lucruri, europarlamentarul adaugă faptul că el pentru asta a intrat în politică, fiind conștient că schimbarea trebuie să se facă și din interior, cu alte cuvinte că trebuie să fie oameni în sistem care să îi reprezinte pe români cum merită și să se lupte pentru ei.

Importanța europarlamentarelor

Vlad Gheorghe spune de asemenea și că alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru români, din moment ce au 33 de deputați în Parlamentul European, iar România este a șasea țară ca mărime din UE, ceea ce, altfel spus, înseamnă că românii au putere de decizie în această instituție.

Mai mult, adaugă el, acolo se decide bugetul UE, se aprobă și se modifică legislații care ne afectează enorm pe noi toți.

Din pacate, însă, completează europarlamentarul, există fake news-ul conform căruia Președintele României ar fi cel mai important actor, ceea ce, subliniază el, este greșit.

Ceea ce nu înseamnă totuși, afirmă Vlad Gheorghe, faptul că alegerea Președintelui României nu ar fi, în mod clar, o responsabilitate cât se poate de serioasă, însă, remarcă el, toate alegerile au scopul și importanța lor, iar dacă noi vrem ca România să fie un stat funcțional atunci trebuie să ieșim la vot la toate alegerile și să votăm responsabil și informat.

Și vă mai spun o chestie - UE este cel mai eficient mecanism prin care guvernanții corupți pot fi trași la răspundere și ținuți sub control. De ce? Pentru că dacă nu respectă normele de bun simț ale UE, o să piardă bani, fonduri, proiecte. Pentru că o avem pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European care vine după ei și le ia banii furați. Faptul că partidele vechi nu promovează aceste lucruri este de fapt pentru că nu vor să fiți informați ca să nu îi încurcați pe ei!

Vlad Gheorghe, europarlamentar

Comasarea, "o greșeală imensă"

Cât privește comasarea alegerilor, europarlamentarul afirmă faptul că el a fost împotriva acestui demers de la început și îl percepe ca pe o greșeală imensă, pentru că se distrage atenția de la importanța alegerilor europarlarmentare.

Mai mult, continuă Vlad Gheorghe, prin această mișcare a comasării alegerilor s-a creat un haos, până și în dezbateri fiind amestecați primarii cu candidații Consiliilor Județene și cu europarlamentari.

Practic, adaugă acesta, românii nu au avut cum sa se informeze corect, să vadă confruntări directe între contracandidați pe același scrutin, pentru că toate platformele media au fost bombardate de campanii, informații și propagandă electorală, dar cumva "fiecare pe feliuța lui".

Mai pe scurt, explică el, această comasare a dus la și mai multă confuzie din punct de vedere al educației civice.

Astfel, în loc ca în această perioadă candidații să le arate oamenilor importanța fiecărui scrutin în mod separat, să informeze și să explice ce înseamnă UE și care sunt beneficiile aderării, să educe publicul cu privire la atribuțiile fiecărui actor politic (ex.: ce face primarul, ce funcție are un europarlamentar, de ce se votează Consiliul Local și la ce ajută), prin comasare doar s-a creat si mai multă harababură.

Iar asta, adaugă Vlad Gheorghe, o să ducă la niște rezultate îngrijorătoare și făcute cumva într-un mod dezinformat.

În plus, mai arată europarlamentarul, unii s-au folosit de asta (comasare, n.r.) ca să fure ochii cu promisiuni pe care nu au cum sa le îndeplinească din poziția pentru care candidează, situație de care partidele politice vechi vor beneficia deoarece oamenii e posibil să bifeze din obișnuință ceva familiar pe toate cele 5 buletine de vot și să nu aibă răbdare să ia fiecare fișă în parte să o studieze.

Vlad Gheorghe despre USR

Acesta s-a referit de asemenea și la divergențele cu conducerea USR, pe care spune că și acum, chiar dacă a trecut un pic de timp, le vede cam la fel.

Nu uită să adauge însă că USR s-a îndepărtat foarte mult de la scopul pe care l-au avut în gând fondatorii acestui partid.

Vreau să fiu clar și corect. Deși mulți deja au plecat, și în prezent mai sunt oameni extraordinari în USR care încearcă să facă lucruri bune pentru români și pentru România. Pentru ei am tot respectul. Datorită lor NU mi-am dorit să plec din USR. Am încercat, alături de mulți colegi, consilieri locali și membri simpli, să întoarcem lucrurile la principiile și valorile din 2016. N-a fost posibil. Eu nu-mi voi ataca niciodată colegii cu care am colaborat atâția ani. În schimb voi spune clar și răspicat ce am spus și intern în toți acești ani. Conducerea USR din ultimii ani a fost dezastruoasă din toate punctele de vedere. Citiți toate comentariile de pe paginile USR. Cele critice sunt 80%, ca să nu zic 90%. Cum aperi decizia de a nu face alegeri interne și a nu respecta statutul? Cum să critici PSD, PNL, UDMR pentru sinecuri, dar să vii cu o listă din burtă care nu motivează pe nimeni?

Vlad Gheorghe, europarlamentar

Mai mult, adaugă europarlamentarul, conducerea USR a preferat să alerge după 1-2%, renunțând în schimb la orice fel de valori care au fost la bazele acestui partid, lucru care se poate vedea foarte clar prin decizia de a se alia cu foști securiști, corupți și penali.

Acesta mai spune că nu înțelege această "viziune" politică, dând exemplul unui consilier Ilfov PMP care, deși a atacat fizic o colegă din USR, își face poze acum cu aceasta cum își dau mâna pentru alegeri.

Astfel, Vlad Gheorghe se întreabă de ce mai este criticat PNL că dă mâna cu PSD și, având în vedere exemplul anterior, dacă USR mai este credibil ca partid.

Cu alte cuvinte, încheie europarlamentarul subiectul, dacă după tot acest teatru și după dezamăgirea unei mari părți din alegători USR tot nu ia un rezultat bun, atunci este clar că Biroul Național al partidului ar trebui să își asume în nume propriu eșecul și să se retragă, altfel existând posibilitatea să distrugă de tot partidul, mai ales că urmează încă două rânduri de alegeri foarte importante în 2024.

Contextul regional și un eventual nou mandat

Acesta s-a referit și la contextul regional complex, cu privire la care spune că este prudent.

Prin urmare, arată Vlad Gheorghe, având în vedere că avem la graniță un tiran cu ambiții expansioniste, care nu dă semne să se oprească, el consideră că Ucraina trebuie ajutată, cu atât mai mult cu cât este vorba despre siguranța noastră, a tuturor, în Europa.

Nu putem să lăsăm istoria să se repete, știm cu toții ce înseamnă să ‘conviețuiești’ cu asemenea vecini (adica rușii), știm și noi, știu mai ales bunicii, străbunicii noștri. Nu cred că ar trebui ca românii să fie speriați, totuși. România este membră NATO, din punctul ăsta de vedere avem un avantaj clar în regiune. Ce mi se pare foarte important în tot contextul ăsta este să deconspirăm toate știrile false, toate narațiunile toxice care de fapt doar încearcă să ne distragă de la problemele adevărate ale României: corupția, extrema dreaptă cu legături la Kremlin, educația, infrastructura, sistemul de sănătate etc.

Vlad Gheorghe, europarlamentar

Europarlamentarul a vorbit de asemenea și despre varianta în care românii vor alege să pună ștampila în dreptul numelui său pe buletinul de vot, spunând că primul lucru pe care îl va face în acest caz va fi să le mulțumească pentru încredere, cu atât mai mult cu cât știe că au fost de multe ori dezamăgiți și că le este greu să creadă într-o nouă opțiune politică, un independent.

Apoi, adaugă el, își va cotinua munca începută acum 3 ani și ceva, când a preluat primul mandat.

3 ani în care, explică Vlad Gheorghe, a reușit să pună bazele unor proiecte care, crede el, vor aduce numai beneficii pentru români și România și pe care vrea să le ducă la bun sfârșit.

El a enumerat în acest sens lupta anti-corupție, Procurorul Verde European, inițiativa cetățenească de confiscare a averilor nejustificate ‘ia-le banii’, intrarea României în Schengen, dar și lupta pentru a obține despăgubiri de la Austria și alte țări care ne-au nedreptățit atâția ani deși noi îndeplineam toate criteriile de aderare.

Și, de asemenea, mai adaugă europarlamentarul, un aspect foarte important, va continua să comunice la fel de clar cu românii și să facă debunking (să demonteze, n.r.) la știrile false care vin dinspre Kremlin în Romania și încearcă să destabilizeze societatea noastră.

Alegerile, ocazie istorică pentru români de a schimba ceva

În final, Vlad Gheorghe s-a referit de asemenea și la contextul mai larg al tuturor alegerilor din acest an, precum și la oportunitatea ca românii să scape de cei care le fac promisiuni de peste 30 de ani fără să le onoreze.

Aș schimba puțin narațiunea și aș spune în loc ‘să scăpăm’, să oferim șansa românilor să aibă de unde sa aleagă în așa fel încât să fie reprezentați cât mai bine. Consider că o democrație sănătoasă trebuie să aibă un spectru politic larg. De asta cred că este important să fie cât mai multe opțiuni pe buletinul de vot. Anul ăsta, după mine, este anul independenților, chiar cred că oamenii s-au saturat, în general, de partide, grupuri de interese și promisiuni. Vor oameni integri, care nu renunță la luptele lor pentru o funcție.

Vlad Gheorghe, europarlamentar

Pe de altă parte, europarlamentarul spune că ar vrea, totuși, să rămânem ancorați în realitate, fiind vorba despre niște partide care conduc țara de zeci de ani, care au un buget incomparabil cu toți ceilalți și care au reușit să se inflitreze în fiecare bucățică a sistemului.

Prin urmare, el este conștient că trebuie dusă o luptă grea, dar care merită, iar cele patru rânduri de alegeri care urmează reprezintă un record pe care românii îl pot folosi în favoarea lor.

Vlad Gheorghe concluzionează insistând pe ideea că cea mai importantă armă a cetățenilor în lupta pentru democratie și o țară prosperă este votul, astfel că îi încurajează pe toți românii să o folosească anul acesta ca "să le dea peste nas comasaților".

Sursa foto: Arhiva personala Vlad Gheorghe