El a spus că această cifră, 915, este una record, iar numărul de secţii este direct proporţional cu numărul de români din fiecare ţară.

Astfel, cele mai multe secţii de votare sunt în Italia - 150, Spania - 147, Marea Britanie - 104.

Există locuri în care nu au fost organizate secţii de votare fie pentru că personalul militar român a fost retras din regiune, fie pentru că misiunea diplomatică a fost închisă sau mutată. Este vorba de Afganistan, Mali, Rusia - Rostov pe Don, Ucraina - Odesa, Sudan, Libia, Coreea de Nord, Venezuela.

Ivan a spus că au fost transmise, până în acest moment, peste 2,5 milioane de buletine de vot şi peste 8.400 de ştampile. Oficialul MAE a subliniat că toţi cetăţenii români care se vor afla în străinătate din străinătate pot vota în orice secţie de votare deschisă prin MAE în străinătate.

În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare va începe pe 8 iunie, 22,00 ora României (primele secţii se vor deschide în Noua Zeelandă) şi se va încheia pe 10 iunie, 8,00 ora României (ultimele secţii se vor închide pe Coasta de Vest a SUA).

Alegeri 2024: Ghid destinat celor care votează în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat şi un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European, care este disponibil pe pagina online a MAE.

Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Cetăţenii pot consulta ghidul AICI.

Lista secţiilor de votare din străinătate şi adresele sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secţiunea dedicată alegerilor.

MAE aminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora 22,00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22,00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23,59.

Sursa foto: Agerpres Foto