Într-un comunicat al instituției, Guvernul a luat act de o informare a MAI privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Potrivit sursei citate, de la debutul campaniei electorale au fost monitorizate 531 manifestări electorale, desfăşurate în 293 localităţi din 36 judeţe şi municipiul Bucureşti.

Au fost înregistrate 599 evenimente/incidente, iar în urma verificărilor au fost constatate: 187 sancţiuni contravenţionale (102 amenzi, în valoare de 80.800 de lei şi 85 avertismente scrise) şi au fost sesizate 121 infracţiuni.

Din totalul celor 599 evenimente/incidente sesizate, 52 nu se confirmă şi 233 sunt în curs de verificare. Totodată, pentru competentă soluţionare, 116 sesizări au fost declinate către Autoritatea Electorală Permanentă/Biroul Electoral Central/ birourile electorale de circumscripţie judeţeană

La nivelul MAI a fost întocmit graficul pentru preluarea buletinelor de vot ce vor fi utilizate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale în cele 18.955 secţii de votare organizate pe teritoriul României.

Guvernul a mai anunțat că structurile Ministerului Afacerilor Interne au asigurat măsurile de securitate pe timpul transportului buletinelor de vot către sediile instituţiilor prefectului. În paralel, MAE se ocupă de organizarea procesului electoral pentru românii din afara graniţelor.

La nivelul prefecturilor, a fost asigurată publicarea, pe site-urile web ale instituţiilor prefectului, a hotărârilor şi deciziilor adoptate de către Birourile electorale de circumscripţie judeţeană/a municipiului Bucureşti.

De asemenea, au fost asigurate spaţiile necesare, pentru depozitarea în condiţii de siguranţă, a materialelor necesare desfăşurării procesului electoral din data de 9 iunie 2024.

Nu în ultimul rând, a fost demarată activitatea de împărţire a materialelor electorale, pe fiecare unitate administrativ teritorială în parte, în vederea predării acestora, prin intermediul primarilor, către secţiile de votare.

Sursa foto: Shutterstock