Până la a vorbi despre inițiativă, însă, Adina Săniuță a povestit pentru wall-street.ro parcursul său personal și profesional, începând cu faptul că este brașoveancă, dar și-a găsit o a doua casă din 2008 în București.

Senatoare cu experiență de antreprenor

A ales Capitala pentru a urma studii de masterat, după aceea și-a completat studiile de doctorat la Facultatea de marketing din cadrul ASE, iar din 2009 lucrează în mediul privat, chiar și anul trecut având un contract de consultanță în zona de marketing.

Cât despre sectoarele de activitate în care a activat în mediul privat, Adina Săniuță povestește că a lucrat în IT, retail, FMCG, dar și pentru sectorul non-profit, cum ar fi Romanian Business Leaders, cea mai mare fundație de business în România, având ulterior și un scurt mandat de consilier în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului când a fost USR la guvernare.

Iar mai recent, practic de la 1 februarie 2024, Adina a devenit și senator ca urmare a plecării Ancăi Dragu pe funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Cât despre activitatea în FMCG, aceasta își amintește că a lucrat pentru Aqua Carpatica, unde a fost fost export manager pentru zona Germania, Germania fiind însă doar focus-ul principal, din moment ce se uita și către alte piețe.

Pe de altă parte, însă, senatoarea are și experiență de antreprenoriat, ea având la un moment dat și un business, practic prima librărie cu carte în limba germană din București, iar din 2022 este și lector universitar la SNSPA, la Facultatea de Management.

Cu toate acestea, activitatea ei de predare începe din anul 2011, în decursul timpului având seminarii la ASE, UNEFS și SNSPA, unde încă predă.

Am închis librăria ca urmare a pandemiei și a unui volum foarte mic de clienți, practic eram într-o nano-nișă, cum îmi place mie să spun, și a fost și o sezonalitate a activităților pe care le aveam. Doar din librărie sigur nu poți să faci bani, asta e clar și e și o marjă foarte mică. Dar am învățat foarte mult din această activitate, a fost MBA-ul meu.

Adina Săniuță, senatoare USR

Intrarea în politică

Pe lângă activitatea de antreprenoriat și de lectorat, Adina Săniuță a decis să facă însă pasul și spre politică, domeniu în care activează din anul 2019, acum fiind senatoare USR.

În această calitate, Adina Săniuță are în curs o inițiativă legislativă cel puțin interesantă, prin care vrea să vină în sprijinul românilor prin scăderea cotei de TVA la anumite produse de igienă, așa cum este și în cazul anumitor alimente.

Ea povestește că inițiativa sa legislativă a pornit de la o nevoie de bază, considerând că igiena este la fel de importantă ca alimentația în viața unui om, prin urmare s-a gândit ce poate să facă astfel încât românii să aibă acces mai ușor la produse de igienă.

Inițial am mers doar pe ideea absorbantelor și scutecelor pentru copii și adulți, dar mi-am dat seama că e nevoie de mai mult, pentru că avem un deficit de a folosi săpunul, am spus asta și în expunerea de motive, practic nu folosim produse de igienă în mod constant la nivel de populație, majoritar, lăsând la o parte anumite excepții.

Adina Săniuță, senatoare USR

Inițiativa a fost depusă la Biroul Permanent și acum urmează procesul legislativ, fiind trimisă din data de 21 mai pentru aviz la Consiliul Economic și Social, la Consiliul Fiscal, la Consiliul Legislativ, dar și pentru obținerea unui punct de vedere de la Guvern.

Alegerile din 9 iunie

Cât despre alegerile din data de 9 iunie, Adina Săniuță speră ca partidul să obțină cât mai multe primării, dar și câți mai mulți colegi în Parlamentul European, astfel încât să le arate românilor că se poate construi acea Românie modernă la care tot visăm și care ni se tot promite.

Din punctul meu de vedere, trebuie să ne trezim, să mergem la vot, e un îndemn pentru toți românii să iasă la vot și să aleagă în consecință, astfel încât să nu mai stăm încă 4 ani să așteptăm să ne fie bine, pentru că, așa cum arată toate datele economice, suntem într-un deficit foarte mare, îl vom depăși pe cel pe care l-au previzionat atunci când au făcut Legea bugetului, inflația este în continuare cea mai mare din Uniunea Europeană, lucrurile nu stau bine.

Adina Săniuță, senatoare USR

Prin urmare, concluzionează senatoarea, dacă oamenii vor acorda încă o dată un vot unor oameni care ne duc în faliment, vom suporta consecințele, ceea ce, în cele din urmă, nu înseamnă altceva decât taxe mai mari.

Sursa foto: Facebook / LinkedIN Adina Saniuta