Unul dintre candidații la europarlamentare ai REPER este Oana Cambera, care a povestit pentru wall-street.ro atât experiența sa anterioară politicii, cât și cea de după momentul în care a intrat în primul partid.

Astfel, Oana a explicat că este avocat de profesie, cu studii în domeniu pe care le-a terminat în anul 2003, pentru ca ulterior să intre în barou.

Ea a cunoscut însă și experiența antreprenoriatului, activând o vreme în domeniul turismului și operând pentru o perioadă, împreună cu familia, o locație turistică în zona Brașovului, pe care însă la momentul actual nu o mai are.

În virtutea acestei experiențe, însă, Oana a învățat "pe pielea ei" ce înseamnă viața de antreprenor, cu alte cuvinte, spune ea, ce înseamnă să ți se modifice taxele de pe o zi pe alta, ce înseamnă să nu ai predictibilitate, să stai să-ți iei avize și autorizații etc.

Am intrat în politică în 2018. Întâi m-am uitat pe partea de societate civilă, era partea de ONG-uri cu care colaboram și pe care le sprijineam, așa cum au fost mulți dintre noi, cei noi intrați în politică, dar a durat destul de mult până să fac pasul către politică, mi se părea cumva că nu e locul meu, sau că nu știu ce să fac în politică, sau poate că nu aș putea să fiu bună, deci a durat destul de mult până să mă hotărăsc.

Oana Cambera, eurodeputat REPER

Cât despre momentul de început al intrării în politică, candidata la europarlamentare spune că a colaborat întâi pentru platforma România 100, acea platformă în care fiecare lucra pe domeniul lui de specialitate pe politici publice, pentru ca după aceea, de la acest proiect, să plece inițiativa de formare a unui partid politic.

Pe de altă parte, însă, Oana Cambera spune că, deși actele pentru formarea PLUS se depuseseră deja la începutul lui 2018, ea tot nu era decisă, gândindu-se în continuare dacă să facă sau nu pasul.

În cele din urmă, însă, l-a făcut, înscriindu-se în partid în momentul când s-a și înregistrat oficial PLUS, pe finalul anului 2018, fiind aleasă ulterior deputat pe listele USR-PLUS.

Practic, Oana este deputat din anul 2020, fiind membră în Comisia pentru administrație publică și amenajare a teritoriului, unde a avut și funcția de secretar până a plecat din USR, dar și în comisia pentru egalitate de șanse.

Cât despre momentul despărțirii de USR, Oana Cambera spune că îi știa pe o parte dintre parlamentarii USR, din moment ce se văzuse cu ei la diferite proteste și acțiuni, fiind și delegat din partea USR-ului, dar nu era convinsă că modul lor de organizare era unul care să i se potrivească, astfel că a așteptat să se înființeze PLUS și a intrat în acest partid.

Am demisionat după o lungă perioadă, nu a fost o decizie ușoară. Timp de peste un an în interiorul USR-ului lucrurile nu funcționau așa cum ar trebui, existau niște diferențe între ceea ce se spunea în spațiul public, principii pe care le afirmam și pe care le ceream de la ceilalți parteneri politici, sau de la instituții, și altceva ce se aplica în interior.

Oana Cambera, eurodeputat REPER

Pe de altă parte, candidata la europarlamentare admite că în orice partid politic este firesc să existe competiție și poziționări contrarii, dar undeva lucrurile astea trebuie să se oprească, iar organizația să se uite și către lucruri constructive, pentru că altfel nu mai ajunge să își atingă obiectivele necesare pentru proiectele destinate oamenilor, lucrul care în USR nu se mai întâmpla.

Mai mult, ea spune că toată atenția și tot efortul erau concentrate doar în dispute interne fără sfârșit, în loc ca membrii să se concentreze spre o viziune comună, viziune care nu mai exista.

Iar blocajele acestea, adaugă Oana Cambera, blocaje care se produceau în mod constant doar de dragul de a ține partea unei tabere, sunt pentru ea lucuri fără niciun fel de sens, din moment ce nu pentru acest lucru a intrat în politică.

Pentru 9 iunie, candidăm pentru europarlamentare, dar o să trebuiască cumva să adresăm două tipuri de alegeri, pentru că, asta este, s-au comasat. După cum știți, noi am reușit să ridicăm excepția de neconstituționalitate la CCR, dar s-a judecat și Curtea a dat o decizie prin care s-a stabilit că aceste alegeri respectă recomandările Comisiei de la Veneția.

Oana Cambera, eurodeputat REPER

Totodată, candidata REPER la europarlamentare mai spune că partidul are candidați la Popești-Leordeni, Voluntari, ca orașe mai mari, dar și în câteva comune, cum ar fi Mogoșoaia, Berceni și Domnești.

Cât despre lucrurile pe care și le propune partidul, Oana Cambera spune că pe toate programele, cel puțin în ce privește zona Ilfov-București, un element foarte important este cel de mobilitate, dar și cel de "verde", pentru că, adaugă ea, atunci când spunem verde nu ne referim doar la măsuri de mediu, ci și la calitatea vieții, care este foarte importantă.

Iar pe de altă parte, mai explică deputata, un element de diferențiere al partidului este acela că susține foarte mult pilonul egalității de gen, de drepturi ale femeilor, în primul rând pentru că are proiecte în acest sens în Parlamentul României, dar și pentru că România este pe ultimul loc privind indicele egalității de gen, motiv pentru care lista REPER la europarlamentare și, unde s-a putut, și la nivel local, are intercalate femei.

Nu în ultimul rând, cu privire la votul efectiv, aceasta mai arată faptul că votul întotdeauna este în mâna oamenilor, dar trăim un moment în care oamenii nu își mai văd puterea pe care o au, lucru pe care Oana Cambera și-l explică în virtutea spectrului politic mai larg.

Pe de altă parte, încheie ea, nu ar fi în politică dacă nu ar avea speranța că oamenii se vor uita la puterea pe care o au de a schimba lucrurile.

"Alternative există", concluzionează Oana Cambera.

Sursa foto: Facebook / Oana Cambera