Pentru prima dată în istoria recentă a României, șeful statului, parlamentarii și primarii își termină toți, în același an, mandatele. La acestea se adaugă și alegerile europarlamentare, acestea fiind primele din blocul UE, care vin după o perioadă tensionată ce urmează pandemiei, conflictului din Ucraina și crizei economice. Românii sunt chemați pentru prima dată la vot pe 9 iunie, când sunt programate alegerile locale și cele europarlamentare.

Anul marilor alegeri care se revarsă pe toate fronturile vine cu mize electorale uriașe și cu consecințe majore care se vor resimți în următorii patru ani, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de business. Dragoș Petrescu, unul dintre cei mai experimentați oameni de business din România, apreciază că relația dintre stat și mediul de business este, „în continuare, inexistentă” și că nu vede îmbunătățiri ale acestei legături de-a lungul anilor.

„Eu apreciez că cei care câștigă alegerile ar trebui să se concentreze nu numai pe creșterea taxelor și pe colectarea lor, ci și pe reducerea cheltuielilor bugetare care au crescut semnificativ. Dacă nu greșesc, anul acesta au crescut cu aproximativ 22% comparativ cu anul trecut . Deci nu există acolo niciun fel de austeritate. Aceasta este principala mea așteptare de la ei”, a declarat pentru wall-street.ro Dragoș Petrescu, făcând referire la cheltuielile bugetului general consolidat, care au crescut cu 22,7% în primul trimestru din acest an, comparativ cu 2023.

România a înregistrat al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, în 2023, conform datelor de la Eurostat. Ponderea deficitului public în Produsul Intern Brut (PIB) la nivelul UE a crescut de la 3,4%, în 2022, la 3,5%, în 2023. În România, deficitul a crescut cu mult peste media UE, de la 6,3 la 6,6%, iar 2024 nu a început, nici el, deloc bine. Datele de la Ministerul Finanțelor arată că deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB, după primele trei luni din acest an, adică aproape la jumătate din ținta pe întreg anul. Consiliul Fiscal estimează că țara noastră va încheia anul 2024 cu un deficit de peste 6% şi, doar în situația în care dacă se va recurge iar la o tăiere de cheltuieli de capital, acesta s-ar putea situa sub 6%.

Lipsa de predictibilitate în afaceri este cea mai conștientizată și declarată temere și este alimentată atât de tensiunile politice inerente perioadelor electorale, cât și de modalitatea în care antreprenorii și managerii reacționează la aceste schimbări. Totodată, cele patru rânduri de alegeri pot aduce o stare de tensiune socială, amplificată de rezultatele succesive ale acestora și de dezbaterile din spațiul public, care se va descărca în rezultatele finale din urma alegerilor, arată o analiză a Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest).

Pentru a două jumătate a acestui an nu văd o temere anume, mai ales că ultimele alegeri sunt în decembrie. Deci anul acesta nu văd schimbări majore care să influențeze și care să aibă un impact asupra mediului de business. Dar 2025 se anunță foarte greu pentru că anul acesta se preconizează un deficit bugetar de peste 6% care va pune presiune foarte mare pe noul guvern.

- Dragoș Petrescu, fondator City Grill -

Grupul de restaurante City Grill operează restaurante și cafenele sub brandurile Caru’ Cu Bere, Hanu’ lui Manuc, Pescăruș, Hanu’ Berarilor, Buongiorno.Italian, City Grill și hotelul La Boheme. Compania fondată de Dragoș Petrescu a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 55 milioane euro. Pentru anul în curs se estimează o depășire a pragului de 60 milioane de euro, fiind susținută prin deschiderea de unități noi. Compania a finalizat anul trecut proiecte de investiții de peste 15 milioane de euro, cea mai amplă investiție a grupului fiind cea de 13 milioane de euro, bani alocați pentru modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor - Oprea Soare și Hotel La Boheme. City Grill numără peste 1.000 de angajați, dintre care peste 200 sunt importați de pe piețele asiatice, potrivit directorului de HR.

Sursa foto: LinkedIn/ Dragoș Petrescu