Sunt convins că Mircea Geoană va candida la prezidențiale.

Marcel Ciolacu, Premierul României

Preferințele la vot ale românilor pentru alegerile prezidențiale îl puneau, la finalul anului trecut, în fruntea clasamentului pe Mircea Geoană, care a obținut un procent de 25,3%, conform unui sondaj Inscop. Cu toate că acesta nu și-a expus public intenția că va candida la alegerile prezidențiale din acest an, analizele din piață consideră că, al doilea om din NATO, este una dintre cele mai probabile candidaturi pentru scaunul lui Iohannis.

Într-o analiză anterioară, wall-street.ro a făcut clasamentul câștigurilor salariale a celor care ar putea candida la alegerile prezidențiale - aceasta nu este lista oficială de candidați. Puteți vedea analiza completă AICI.

În cazul lui Mircea Geoană, prima opţiune în sondaje pentru alegerile prezidenţiale, nu există o declarație de avere ca în cazul politicienilor români. Fostul politician, care a candidat în 2009 la prezidențiale, a fost numit în 2019 al doilea om din NATO de către Jens Stoltenberg.

Salariul de baza în cadrul NATO pleacă de la 3.000 de euro pe lună și ajunge la aproape 27.000 euro lunar în cazul oficialilor de rang înalt. Pentru funcția sa de secretar adjunct al NATO, Geoană câștigă, cel mai probabil, un salariu de bază care variază în intervalul 16-19.000 de euro pe lună/ aproximativ 90.000 de lei (click AICI pentru a accesa grila de salarizare detaliată în cadrul NATO).

Astfel, pentru suma menționată mai sus, care nu este una oficială, Mircea Geoană ar câștiga lunar nu mai puțin de 43 de salarii minime pe economie.

Sursa foto: Agerpres