Wall-Street.ro și Future Banking îți prezintă în cadrul proiectului "50 de inovații care au schimbat bankingul" proiectele, tehnologiile și funcționalitățile care ne-au determinat să facem banking altfel, să ne schimbăm obiceiurile de plată sau să ne simplificăm semnificativ viața de zi cu zi în sfera financiară.

În anul 1994, România era martoră la crearea primelor reţele de procesare a cardurilor VISA şi a centrului de procesare ROMCARD, un lucru care anticipa ca, un an mai târziu, să apară pe piața autohtonă primul card bancar românesc. La nivelul anului 1994, existau cinci bănci româneşti mari, care erau membre VISA cu drepturi de emitere şi acceptare a acestor carduri: Banca Comercială Română (BCR), Bancorex, Banca Română de Dezvoltare (BRD), Banca Agricolă şi Banca „Ion Ţiriac”, conform lucrării Piața cardurilor din Români, realizată de profesorul universitar Dr. Dorinela Cuşu.

Primul card bancar din România a apărut în 1995, fiind dedicat afaceriștilor care depindeau de tranzacțiile în „verzișori” americani. Conform Elenei Ungureanu, country manager Visa în România, primul card din România era un card Visa Business, denominat în dolari, a declarat aceasta pentru publicația spotmedia.

După aproape 30 de ani, numărul cardurilor îl întrece pe cel al românilor

Dacă ne uităm în urmă vedem cum, odată cu bancarizarea populației, s-a produs și „demistificarea” cardurilor bancare, acum fiind un instrument de nelipsit din viața românilor. La finalul primului trimestru din 2023, România avea în total un număr de 21.078.127 de carduri active, dintre care 20.958.154 cu funcție de numerar, conform datelor furnizate de Banca Națională a României. Acest număr întrece cifra populației din România, datele recensământului din 2022 arată că numărul populaţiei este aproximativ de 19 milioane de cetățeni.

Număr cardul bancare/ ATM-uri România. Sursa: Baza de date BNR

Au trecut aproape 80 de ani de când omul de afaceri Frank McNamara și-a uitat portofelul acasă și a simțit nevoia să nu mai depindă de bancnote, ducând la primul model de card din lume, prin fondarea Diners Club. În 1950, cardul Diners Club a devenit primul card utilizat pe scară largă, după ce fondatorul Frank McNamara a fost inspirat de faptul că și-a uitat portofelul, moment în care soția lui a trebuit să plătească pentru cină, conform publicației Forbes.

Clienții care dețineau cardul își „încărcau” masa pe card, iar restaurantul trimitea nota de plată către Diners Club. Diners Club trimitea plata direct la banca restaurantului, percepând un mic comision pentru tranzacție. Deținătorii de carduri ar trebui să plătească factura integral în fiecare lună către Diners Club. Astăzi, cardul bancar nu doar că este o necesitate pentru populație, ci a devenit un mod prin care guvernele încearcă să limiteze economia subterană.

Sursa foto: shutterstock