Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
5 / 6

Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat

Florin Dolea (foto), directorul Pioneer Asset Management, spune ca schimbarea strategiei fondurilor nu a fost semnificativa, ci doar una de context si de orientare.

Insa, la nivel psihologic, cea mai importanta schimbare s-a resimtit in modul de perceptie al riscului.

“E limpede ca perceptia investitorilor asupra riscului s-a schimbat. Daca pana de curand, dupa mai multi ani de crestere, riscul era perceput ca o posibilitate putin probabila de scadere a pietelor, acum riscul e considerat ca mult mai probabil si mai acut. Acest fapt conduce la scaderea interesului investitorilor pentru investitiile ce presupun un risc sporit", explica Dolea, pentru Wall-Street.

Fondurile administrate de Pioneer Aseet Management au avut evolutii diferite, in functie de orientarea lor.

Astfel, expunerea fondului Integro pe piata de actiuni a fost redusa pe parcursul semestrului al doilea de anul trecut, pentru a reduce efectul scaderilor pietei de actiuni.

“In acelasi timp, fondul si-a crescut expunerea pe tiluri de stat si alte instrumente de venit fix, beneficiind astfel si de o scaderea a riscului agregat al portfoliului dar si de cresterea dobanzilor din piata. Cu toate acestea, strategia fondului a ramas in principiu aceeasi, si anume de a mentine in echilibru permanent intre obiectivul obtinerii unui randament decent si asumarea un risc moderat”, explica Dolea.

In ultimul an, fondul Integro, care se adreseaza investitorilor dispusi sa-si asume un risc moderat, prin diversificarea prudenta a investitiilor atat in actiuni cant si in produse financiare cu risc scazut, a avut un randament de 5,3% in ultimele luni, ca urmare a scaderii Bursei.

“In ciuda evolutiei pozitive din anul curent, Integro nu a reusit inca sa compenseze scaderile suferite in ultima parte a anului 2008”, spune Dolea.

Stabilo se adreseaza cu precadere investitorilor cu un profil conservator, ce urmaresc conservarea capitalului investit in conditiile unei volatilitati reduse a valorii unitatii de fond. Astfel, in ultimele 12 luni, fondul a avut o crestere de 7,5%, specifica pietei instrumentelor cu venit fix.

Florin Dolea spune ca investitorii au reactionat diferit la valul de vesti negative ce a precedat si urmat caderea Lehman Brothers, unii chiar iesind din fonduri.

“Cu toate acestea, cei mai multi dintre investitorii nostri s-au documentat, au urmarit evolutia pietelor si au ramas consecventi strategiei investitionale pe termen mediu si lung, in ciuda pierderilor suferite pe termen scurt de unii dintre ei”, sustine directorul Pioneer AM.

El spune ca mai multe invataminte concrete din criza se vor contura pe parcursul urmatoarei perioade, in functie de evolutia pietelor financiare.

“Nu numai investitorii au avut de invatat din aceasta criza, ci si noi, administratorii de fonduri. Atat in ceea ce priveste o reactie mai rapida la evolutiile pietelor, cat si in ceea ce priveste necesitatea intelegerii corecte a profilului de risc si experientei investitionale a investitorilor si indrumarea acestora doar catre categoriile de fonduri ce corespund profilului respective”, conchide Dolea.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri