Crowne Plaza: Plus la gradul de ocupare, dar afaceri in scadere cu 20%
Howard Johnson: Tarifele au fost si vor ramane sub presiunea negocierilor
Marriott: Tarife mai mici decat anul trecut
Golden Tulip: Cresterea tarifelor a daunat gradului de ocupare
Consultantii: Piata nu isi va reveni mai devreme de 2011
5 / 5

Consultantii: Piata nu isi va reveni mai devreme de 2011

Chiar daca gradul mediu de ocupare a crescut timid in primele trei-patru luni ale anului, RevPAR (venitul mediu per camera disponibila) si-a continuat scaderea in primul trimestru.

“In toate cele trei luni acest indicator a scazut dupa cum urmeaza: de la 23 euro in ianuarie 2009, la 21 euro in ianuarie 2010, de la 30 euro in februarie 2009 la 27 euro in februarie 2010 si de la 35 euro in martie 2009 pana la 30 euro in martie 2010”. In aceste conditii, nu cred ca vom asista la revenirea pietei pana, cel mai devreme, inceputul lui 2011”, a declarat, pentru Wall-Street, Sorin Ionescu (foto), managing partner al companiei de consultanta hoteliera Fivestar Hospitality.

Potivit acestuia, perioada imediat urmatoare (pana la finele anului), se va mentine in aceeasi parametri. “Hotelierii vor reusi sa termine anul cu un grad de ocupare putin mai mare decat anul trecut, insa doar pe fondul mentinerii tarifelor scazute din prezent. Revenirea pietei se va face odata cu cresterea cererii, abia atunci puteam vorbi de tarife mai mari”, a mai spus Ionescu.

Hotelierii din Capitala, care pana acum s-au axat aproape exclusiv pe segmentul corporate, ar trebui sa isi indrepte atentia si catre partea de leisure. “Cred ca acest segment, neglijat pana la debutul crizei, ar trebui sa fie luat foarte in serios de hotelieri care au nevoie insa de sprijinul Primariei Capitalei care ar trebui sa creeze niste programe turistice pentru turistii straini”, a mai declarat Ionescu.

Evolutia RevPAR in perioada 2008 - 2010, conform Fivestar Hospitality:






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri