Casa Strâmbă din Sopot (Polonia)
Hundertwasserhaus, Viena (Austria)
Muzeul Guggenheim Bilbao
Sala de concerte Harpa, Reykjavik (Islanda)
Casa Muzicii din Budapesta (Ungaria)
Clădirea Muzeului Ningbo din China
Castelul Windsor, Londra (Marea Britanie)
Clădirea Richelieu - Biblioteca Națională a Franței
Turnul Galata, Istanbul (Turcia)
Fortăreaţa Kalemegdan (Serbia)
3 / 10

Muzeul Guggenheim Bilbao

Muzeul Guggenheim Bilbao, muzeu de artă modernă şi contemporană, este o emblemă a oraşului Bilbao din Ţara Bascilor, Spania, şi una dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume.


Proiectată de arhitectul american de origine canadiană Frank Gehry, clădirea Muzeului Guggenheim Bilbao, care se înalţă pe marginea râului Nervión, reprezintă un exemplu magnific al uneia dintre cele mai inovatoare arhitecturi din secolul al XX-lea. Cu o suprafaţă de 24.000 metri pătraţi, din care 9.000 metri pătraţi sunt dedicaţi spaţiului expoziţional, acest muzeu reprezintă un reper arhitectural de configuraţie îndrăzneaţă şi design inovator, oferind un fundal seducător pentru arta expusă în cadrul lui, se menţionează pe site-ul amintit.


Per ansamblu, designul lui Frank Gehry creează o structură spectaculoasă asemănătoare unei sculpturi, perfect integrată în modelul urban al oraşului Bilbao şi în zona înconjurătoare.


Complexul constă din clădiri interconectate, sugerând o lucrare gigantică de sculptură abstractă. Clădirea are la bază piatră calcaroasă şi este acoperită cu plăci de titan, dispuse ca nişte "solzi", care reflectă puternic lumina.


O caracteristică a acestui muzeu o constituie instalaţiile artistice la scară mare. În interiorul muzeului se află, spre exemplu, instalaţia intitulată "Snake", realizată de Richard Serra, care constă din trei panglici enorme de oţel, care se unduiesc pe o distanţă de circa o sută de metri şi care cântăresc aproximativ 180 tone.


Foto: BearFotos/Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri