Cine se califica pentru obtinerea finantarii
In 2011 ar trebui alocate peste 100 mil. euro pentru finantarea start-up-urilor
Cine are spirit antreprenorial va incepe o afacere cu sau fara ajutorul statului
3 / 3

Cine are spirit antreprenorial va incepe o afacere cu sau fara ajutorul statului

Omul de afaceri Dan Sucu (foto), presedintele Mobexpert, nu este de acord cu propunrea administrativa si, mai mult decat atat, este de parere ca o astfel de initiativa pare mai mult o distorsiune. "Intr-o societate in care oamenii sunt macinati de lipsa increderii in sistemul guvernamental, este foarte greu sa se dezvolte perspective noi de business. In plus, la noi, birocratia este atat de mare incat nu stiu cat de mult ajuta proiectul propus de Guvern mediul de business", afirma el.

De asemenea, Sucu crede ca un tanar care are spirit antreprenorial va incepe o afacere si va avea succes cu sau fara ajutor din partea statului.

Un program menit sa ajute start-up-urile ar trebui sa fie complex si sa ia in considerare diversi factori, mai ales in conditiile in care creditarea este foarte dificila, arata Daniel Szekely, director clienti IMM in cadrul Bancii Transilvania.

In august, banca acordase peste 1.000 de credite "gata garantate" pentru intreprinderile mici si mijlocii, in mai putin de doua luni de cand lansase acest produs pe piata. Creditul "gata garantat", oferit de Banca Transilvania in parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, este o linie de credit destinata IMM-uri ce au nevoie de finantare in perioada actuala de dificultate economica.

Cristian Nacu, partner al Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari investitori de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est, spune ca principalul criteriu care trebuie luat in considerare de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii cand se vor alege start-up-urile care vor fi finantate este fezabilitatea business-ului.

In momentul de fata, Guvernul ar trebui sa ia in considerare si alte probleme cu care se confrunta mediul de business autohton, cum ar fi eliminarea birocratiei, simplificarea procesului de infiintare a unui business sau reducerea taxelor.

"Desigur, si ajutorul de 10.000 euro pentru o afacere aflata la inceput este bun si reprezinta o metoda buna de incurajare a mediului de afaceri romanesc", spune Nacu.

Suma destinata tinerilor antreprenori care vor obtine finantare de la stat nu este suficienta, dar pot fi incepute afaceri si cu acesti bani – "depinde de specificul business-ului", crede el. Totodata, acesta adauga ca nu ar exclude posibilitatea sa investeasca, peste cinci ani, in una din afacerile demarate prin acest proiect initiat de Guvern. Conditia este ca start-up-ul respectiv sa fi ajuns la un anumit grad de dezvoltare, de maturitate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri