Cine se califica pentru obtinerea finantarii
In 2011 ar trebui alocate peste 100 mil. euro pentru finantarea start-up-urilor
Cine are spirit antreprenorial va incepe o afacere cu sau fara ajutorul statului
2 / 3

In 2011 ar trebui alocate peste 100 mil. euro pentru finantarea start-up-urilor

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, saluta initiativa Guvernului si faptul ca primul-ministru Emil Boc isi respecta promisiunea pe care a facut-o in luna iulie a acestui an, de a ajuta mediul antreprenorial.

"Initiativa este absolut necesara, numai daca ne uitam cate firme s-au inchis in ultimele 18 luni. Totusi, este drept ca un milion euro nu este o suma suficienta. Acesti bani nu pot acoperi cele 160.000 firme inchis intr-un an si jumatate. Insa constituie un inceput – in acest fel, se va incuraja mediul de business, iar tinerii someri vor avea o sansa in plus", a spus Nicolescu.

El crede ca prin aceasta metoda, de a finanta persoanele care vor sa inceapa o afacere, va fi micsorata rata emigrarii. In acelasi timp, presedintele CNIPMMR considera ca este important ca Guvernul sa duca la bun sfarsit acest proiect, sa creeze un impact social si economic prin initiativa sa.

"Nu este de ajuns sa se spuna ca s-a facut. Daca pentru salvarea unui combinat se aloca zeci de milioane de euro, pentru a compensa inchiderea a zeci de mii de firme este nevoie de mult mai multe business-uri noi. Nu zic ca nu sunt buni cei un milion de euro alocati pentru acest an, insa ma astept ca din 2011 sa discutam despre 100-200 milioane euro care se vor indrepta catre start-up-uri", a adaugat Nicolescu.

De asemenea, Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca orice initiativa este binevenita, in conditiile economice actuale. Insa, potrivit acestuia, inainte de orice masura pe care o are in plan Statul pentru a ajuta mediul privat, trebuie luate in considerare anumite fapte.

Spre exemplu, Pogonaru se intreaba ce se va intampla cu start-up-urile care vor fi lansate in urma acestui program.

"Sectorul public trebuie sa isi plateasca mai intai datoriile pe care le are catre cel privat, iar apoi sa caute solutii de relansare a mediului de business. Asa mi s-ar parea normal. Altfel, ce s-ar intampla apoi cu start-up-urile lansate prin acest proiect: la ce este buna aceasta finantare nerambursabila daca firmele nou deschis nu se vor putea sustine si vor risca falimentul?"

El subliniaza, totusi, ca mediul de business nu ar trebui "sa se planga, deoarece orice ajutor pentru sectorul privat este binevenit".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri