Profil de manager
Cum se explica tendinta
Care e motivatia?
1 / 3

Profil de manager

Motivatiile si situatiile care stau la baza migrarii managerilor spre antreprenoriat si reintoarcerii acestora in cadrul a diverse companii sunt diverse.

La 38 de ani, Mihai Ghyka (foto dreapta) are o experienta de 12 ani in industria berii si este numele din spatele unui brand local cunoscut, Bergenbier. El s-a reintors la carma Bergenbier (fostul InBev Romania) in ianuarie anul acesta dupa o pauza de doi ani si in care s-a ocupat mai mult de consultanta,intrucat i se pare interesant sa piloteze o multinationala in “vremuri de furtuna decat pe cer senin”.

In martie 2008, Mihai Ghyka decidea sa ia o pauza in cariera sa de manager de multinationala, renuntand la functia de director general al InBev si la cea de Presedinte al Asociatiei Berarii Romaniei pe care o detinea la acea data. De atunci si pana in ianuaruie anul acesta, Ghyka a fost membru al senatului IAA (International Advertising Council), iar in 2009 a beneficiat de o bursa de studii in SUA destinata executivilor de top, Eisenhower Fellowships.

Totodata, in decembrie 2008 s-a alaturat companiei de consultanta The Network, fondata de Eusediu Margasoiu, fost director de marketing la Pepsi Americas, si Cristina Gheorghe, ex-manager la P&G.

''Mi s-a parut ca e mai interesant sa pilotez o multinationala in vremuri de furtuna decat pe cer senin. La sfarsitul anului trecut am fost contactat de reprezentantii StarBev (grupului ce include operatiunile din domeniul producerii si distributiei berii, achizitionate de CVC Capital Partners de la Anheuser-Busch InBev la finalul lui 2009), care aveau nevoie de cineva care sa cunoasca business-ul, brandurile si oamenii. Am fost onorat de aceasta propunere si, incepand cu luna ianuarie 2010 am devenit director general al operatiunilor din Romania, care reprezinta o parte importanta a business-ului global StarBev'', declara Ghyka intr-un interviu acordat Wall-Street la sfarsitul lunii ianuarie.

Totodata, Peter Imre, cel care a condus Philip Morris Romania, afisa in februarie 2010 imaginea unui om relaxat care incepea o noua viata dupa 22 de ani de multinationala. Insa, la inceputul lui mai, la o luna dupa preluarea conducerii Adevarul Holding, Imre transmitea entuziasmul unei noi provocari.

“Am iubit compania pentru care am lucrat inainte, fiecare zi acolo a fost fascinanta, mi-a adus o placere imensa. Insa pentru rolul pe care Dinu Patriciu mi l-a oferit cu multa generozitate si incredere se pare ca m-am pregatit toata viata. Experienta de 22 de ani in multinationala imi foloseste in fiecare secunda, de la negocierile cu furnizorii pana la integrarea diferitelor departamente. Este un organism cu foarte multe membre, care trebuie articulate coerent si gestionate, in ciuda unor antagonisme naturale”, arata Peter Imre.

Dupa douazeci de ani de afaceri cu tutun la Philip Morris, Peter Imre (foto stanga) sustine ca a fost tentat de oferta lui Dinu Patriciu de a conduce Adevarul Holding si de posibilitatea de a isi folosi resursele intr-un domeniu nou. “Sincer, nu mi-am dorit foarte mult sa ma intorc in mediul corporatist. Am venit la Adevarul Holding sa fac bani patronului, sa generez bani celor care muncesc aici, sa le fac viata mai buna din punct de vedere financiar si al locului de munca, unde sa vina cu mandrie. Nu vreau ca oamenii de aici sa ma respecte acum, ci atunci cand voi pleca de aici”, a afirmat el.

Dan Berteanu are 38 de ani si a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti in 1995. El a renuntat, la inceputul anului trecut, la conducerea United Business Development (UBD), unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de training, cu afaceri de circa 1,4 milioane de euro in 2009, pentru a lansa compania de recrutare Talent Stream Romania.

Din septembrie a revenit insa la UBD ca presedinte al Consiliului de Administratie al companiei care intre timp se transformase din societate cu raspundere limitata in una pe actiuni.

“Dupa ce te pregatesti intr-o corporatie si te obisnuiesti cu ritmul de munca este foarte greu sa iesi din jocul corporatist si sa intri in cel antreprenorial. Sunt foarte putine cazuri in care cei care pleaca dintr-o multinationala au succes ca antreprenori. Este cu totul alt joc. Cand am plecat, m-am dus in domeniul recrutarii, pe care eu nu-l cunosteam pentru ca pana atunci ma ocupasem de training. Si a fost un business lansat intr-o perioada foarte nefericita, adica in ianuarie 2009. Intelegerea era ca eu sa ma ocup de aceasta companie timp de un an, dar dupa noua luni echipa deja se formase acolo si intre timp UBD devenise o societate pe actiuni”, afirma Berteanu.

Berteanu detine 12% din UBD si a preluat functia de presedinte al holding-ului, care opereaza prin trei divizii: AchieveGlobal (training), Kepner-Tregoe (consultanta) si ROI Institute (cercetare, benchmarking, consultanta). Actionariatul UBD este comun cu cel al Talent Stream.

La realizarea acestui articol a contribuit si Cristina Negraru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri