Klaus Iohannis: Modificarile din Justitie, un atac asupra statului de drept
Parchetul General ''a luat act cu surprindere si ingrijorare'' de modificarile anuntate de ministrul Justitiei
Ciolos: Actualii guvernanti vad Justitia ca pe un balaur
Senatorul Florin Citu: Pentru Dragnea si PSD a fost mereu vorba despre Justitie, nu despre economie
Cristian Ghinea, deputat USR: Reforma justitiei pentru a intra in UE, anulata de propunerile lui Toader
Ludovic Orban, liderul PNL - Guvernul isi da arama pe fata!
Dragos Pislaru: Se creeaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre
Vlad Voiculescu: Propunerile pentru
Platforma Romania 100 - independenta justitiei va fi grav afectata
Monica Macovei, fost Ministru de Justitie: Toader predă Justitia PSD-ului si ALDE
Cristi Danilet: Pe viitor se doreste ca acest regres al Statului sa fie obigatoriu, ceea ce este firesc
Raluca Pruna: De 23 august. Acum intoarcem armele impotriva sistemului judiciar
1 / 12

Klaus Iohannis: Modificarile din Justitie, un atac asupra statului de drept

Citeste mesajul lui Klaus Iohannis, dupa propunerile facute de Ministerul Justitiei privind pachetul de legi din acest domeniu:


"Propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.


Romania se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relatiilor internationale, cu precadere in comunitatea europeana. Ar fi in defavoarea tarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justitiei. Acest lucru ar fi in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare.


O parte din masurile anuntate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca Presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar. In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justitiei drept elementul prin care se realizeaza influenta politicului in aceste proceduri.


In ultimul deceniu, preocuparea decidentilor politici a fost aceea de a asigura independenta justitiei prin reducerea pana la eliminare a rolului ministrului Justitiei in cadrul procedurilor de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar, in paralel cu sporirea treptata a rolului CSM. Propunerile de astazi urmaresc intarirea rolului ministrului Justitiei si diminuarea rolului CSM in privinta gestionarii carierei magistratilor, de fapt, slabirea justitiei.


Presedintele Romaniei este implicat si in desemnarea procurorilor sefi in virtutea faptului ca vegheaza la respectarea Constitutiei si exercita functia de mediere, avand rolul unui arbitru intre puterile statului. In schimb, ministrul Justitiei este numit politic, prin votul unei majoritati parlamentare, cu scopul punerii in aplicare a unui program de guvernare asumat politic."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri