Pfizer-BioNTech
Moderna
Oxford-AstraZeneca
Sinopharm
CanSino
Sinovac
Bharat Biotech
Institutul de Cercetare Gamaleya
Institutul Vector
3 / 9

Oxford-AstraZeneca

O a treia veste bună a venit din Marea Britanie, unde vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, a dovedit o eficacitate de până la 70%, cercetătorii lucrând la ajustarea dozei pentru sporirea eficacității.


Testarea clinică a acestui vaccin a stârnit confuzie după ce rezultate preliminare anunţate la sfârşitul lunii noiembrie au relevat efecte diferite în cazul unor doze diferite. Astfel, în urma administrării din greşeală a numai unei jumătăţi de doză unui grup de voluntari, în cazul acestora a fost observată o eficacitate de 90%, faţă de numai 62% în cazul celor cărora li s-a administrat schema cu două doze complete. AstraZeneca continuă testele, dar MHRA precizează că evaluarea sa pe baza căreia a autorizat vaccinul nu a avut în vedere rezultatele administrării unei singure jumătăţi de doză.



Sursa Video: Youtube


Spre deosebire de Pfizer și Moderna, vaccinul produs de AstraZeneca conține o versiune slăbită a unui adenovirus, specific cimpanzeilor. Oamenii de știință au modificat virusul, astfel încât să nu se poată reproduce la oameni, adăugând gene din codul proteinei spike a coronavirusului.


Vaccinul introduce celulele în corp, răspândind genele proteinei spike, pe care corpul le folosește pentru a dezvolta anticorpi.


Vaccinul a fost autorizat de Marea Britanie și Argentina în decembrie 2020, iar în ianuarie 2021, serul a primit răspuns pozitiv de la India și Mexic. Mai mult, vaccinul AstraZeneca nu necesită transportul şi stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius, cum este cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, putând fi păstrat într-un frigider obişnuit timp de şase luni.


De asemenea, la data de 12 ianuarie 2021, Universitatea Oxford & AstraZeneca a devenit al treilea dezvoltator de vaccin împotriva COVID-19 care a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca. Un răspuns din partea Uniunii Europene ar urma să primim pe 29 ianuarie.


Sursa Foto: Facebook/ Astrazeneca pharmaceutical

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri