Cine si ce cumpara in 2011?
Un an bun pentru noi dezvoltari imobiliare
Cine se extinde anul viitor?
Cele mai importante evenimente din piata de birouri in 2010
2 / 4

Un an bun pentru noi dezvoltari imobiliare

Pe parcusul lui 2010, mai multi dezvoltatori si-au anuntat intentia de a dezvolta noi proiecte, insa din cauza dificultatilor legate de finantare, singurele proiectele care vor fi incepute in perioada 2011-2012 sunt cele pentru care vor fi semnate contracte de preinchiriere.

“In conditia in care 2010 nu a fost inceput niciun proiect major, livrarile de spatii noi din 2011 vor fi foarte reduse. Astfel, companiile care planuiesc sa isi relocheze activitatea in urmatorii doi ani ar putea fi nevoite sa astepte pentru a-si asigura o cladire buna. Din acest punct de vedere, 2011 va fi un an bun pentru proprietarii care vor incepe proiecte speculative”, a declarat Horatiu Florescu (foto), CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

O opinie similara impartaseste si Cristian Ustinescu, de la DTZ Echinox, care considera ca dezvoltatorii cu experienta sunt constienti de faptul ca in perioada 2012-2013 ne indreptam catre o discrepanta majora intre cererea si oferta de birouri. „Cine incepe acum speculeaza «gaura» care se intrevede in 2012-2013”, subliniaza el. DTZ Echinox poarta in prezent discutii cu dezvoltatori si investitori care sunt dispusi sa inceapa cladiri de birouri exclusiv din fonduri proprii. “Moda este de 20.000 mp iar investitiile pot ajunge la 20-30 milioane de euro”, mai spune Ustinescu.

In ceea ce priveste evolutia chiriilor pentru spatiile de birouri, Horatiu Florescu este de parere ca primele sase luni din 2011 vor fi asemanatoare cu 2010, fara fluctuatii semnificative. Tinand cont insa ca din a doua jumatate a lui 2011 si pana la finalul anului 2012 contractele de preinchiriere vor deveni o practica obisnuita pentru companiile multinationale, Florescu se asteapta ca aceasta perioada sa fie asemanatoare cu cea din 2004-2005.

“Data fiind lipsa de spatii noi livrate estimata in urmatorii doi ani, companiile care vor avea nevoie de spatiu vor avea putine posibilitati: reinnoirea contractului de leasing din actuala cladire, daca spatiul le permite sau relocarea in unul din proiectele deja existente. Cea de a treia optiune este reinnoirea contractului curent pentru o perioada mai scurta de timp si semnarea unei preinchirieri pentru o cladire cu termen de livrare in 2012 sau 2013”, explica presedintele The Advisers/Knight Frank.

In vreme ce oferta de spatii noi pentru anul 2011 este aproape inexistenta, eventuala oferta a anului 2012 include proiecte precum: Hermes Business Campus, Extensa Offices si Novo Park Cladirea G, potrivit unui studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri