Apetitul clientilor, mai mic cu 75% dupa vizita FMI
Cu cat au scazut preturile
2.000 de apartamente noi livrate
Cum s-a schimbat atitudinea cumparatorilor
Topul celor mai importante evenimente
1 / 5

Apetitul clientilor, mai mic cu 75% dupa vizita FMI

Ianuarie 2010. In cadrul unei radiografii succinte a pietei rezidentiale, Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, recunostea ca programul guvernamental Prima Casa - lansat la jumatatea anului trecut, a ajutat enorm piata de locuinte, in contextul in care preturile apartamentelor vechi au coborat la nivelul din 2006-2007.

La sase luni de la aceste declaratii, seful cele mai mari companii din piata de consultanta imobiliara mizeaza in continuare pe apartamentele vechi, cu preturi medii, pentru care apetitul cientilor se mentine ridicat. Totusi, el este de parere ca impulsul dat de Prima Casa a fost aproape anihilat de masurile de austeritate, anuntate de guvernanti in urma vizitei Fondului Monetar International din luna aprilie.

“Primul trimestru a inceput mai bine decat speram, atat de bine incat am prins curaj si am deschis trei sucursale noi in Bucuresti”, precizeaza Ilie. Compania a lansat si un nou concept de sucursala imobiliara, anuntat in acelasi timp ca sa dubleze numarul agentiilor din Bucuresti pana la finele anului.

In ceea ce priveste vanzarile Coldwell Banker, acestea au fost mai dese pe segmentul 50-80.000 euro, in special pentru apartamentele vechi, insa s-a simtit si o dezghetare pe segmentul de peste 100.000 euro si chiar cateva tranzactii de aproape 300.000 euro.

“Din pacate, de la anuntul ca taxele vor creste sau ca salariile bugetarilor vor fi reduse, apetitul clientilor s-a stins cu 75% brusc. Acum a revenit usor, dar nu precum era inainte de vizita FMI”, spune seful Coldwell Banker.

La jumatatea lunii iunie, la cinci saptamani de la anuntul privind masurile de austeritate, cautarile de locuinte indicau un nou trend: romanii s-au reorientat tot mai mult catre apartamente vechi, cu preturi sub 40.000 euro, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Citeste in slide-ul urmator cu cat au scazut preturile apartamentelor in primele sase luni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri