De ce aleg multinationalele relocarea in provincie
Cum sunt chiriile birourilor in marile orase
Cine investeste in birourile din provincie I
Cine investeste in birourile din provincie II
Ce potential are provincia pe termen lung
2 / 5

Cum sunt chiriile birourilor in marile orase

In Bucuresti, pentru o cladire de clasa A intr-o zona centrala, o companie platea la sfarsitul anului trecut o chirie neta de 17-18 euro/mp/luna, dupa ce la inceputul lui 2009, chiriile oscilau in jurul valorii de 24 euro/mp/luna.

„In orasele secundare chiriile au scazut usor, mult mai usor decat in Bucuresti, datorita ratei mici de neocupare. Daca in Timisoara nu putem vorbi de o rata de neocupare mai mare de 5%, in Cluj, lucrurile stau putin diferit, ca urmare a proiectelor de talie mica si a tendintei de a construi, finaliza constructia si apoi a inchiria. In Cuj-Napoca, rata de neocupare variaza intre 10-13%”, a declarat Lori Collin (foto), senior consultant al Jones Lang LaSalle.

Collin apreciaza ca nivelul chiriilor a scazut cu 10% fata de 2008 in Cluj-Napoca, in timp ce in Timisoara scaderea a fost de cel mult 3-5%.

Referindu-se atat la Timisoara, Cluj Napoca, cat si la Iasi, Brasov sau Pitesti, Catalina Jigman, de la CBRE | Eurisko, afirma ca nivelul chiriilor este, in general, cu 10-15% mai scazut fata de Bucuresti, taxele de mentenanta cu pana la 30% mai coborate, iar costurile cu parcarea pot fi si cu 50% mai mici comparativ cu Capitala.

Spre exemplu, in Timisoara, chiria medie ceruta in prezent este de 7,4 euro/mp, in scadere cu 20,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si 14% fata de acum sase luni, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

Suprafata medie a ofertelor de pe piata timisoreana este de 135 mp. Multe firme incep sa isi indrepte atentia tot mai mult spre vilele din zonele semi-centrale ale orasului, precum Circumvalatiunii sau Balcescu. Exista insa in continuare un interes crescut pentru zonele centrale, respectiv Unirii si Victoriei”, ne-a explicat Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri