O privire asupra macroeconomiei
Pentru birouri, Romania ramane o piata supraincalzita
2 / 3

Pentru birouri, Romania ramane o piata supraincalzita

Conditiile macroeconomice au avut un impact puternic asupra celor doua piete imobiliare. Cu o populatie de peste 21 milioane de locuitori, dublu fata de Ungaria, si multe orase cu peste 300.000 de locuitori, Romania ofera cea mai mare piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia.

„Pe termen lung, piata imobiliara din Romania are in mod evident mai mult potential comparativ cu cea din Ungaria, acesta fiind probabil si motivul pentru care investitorii si dezvoltatorii si-au manifestat un interes crescut pentru Romania in ultimii ani. Aceasta graba a generat in 2007 o scadere necontrolata a yield-urilor in piata de investitii si acum a adus un surplus considerabil in piata spatiilor de birouri”, afirma Thierry Delvaux.

De la o piata suprainclazita in 2007, cu un ritm de crestere rapid (circa 255.000 mp de spatii de birouri au fost inchiriati in 2008), Bucurestiul se gaseste in prezent in situatia in care rata de neocupare a crescut de la 2% la 14% in doar zece luni, iar suprafata care a fost inchiriata a scazut la 70.000 mp in acest an. „Intr-un fel, putem spune ca, din fericire, criza globala si absenta totala a finantarii vor absorbi incetul cu incetul supra-oferta in urmatorii doi ani, astfel incat rata de neocupare sa revina la un nivel stabil”, subliniaza Delvaux.

Pe de alta parte, piata spatiilor de birouri din Ungaria nu a reusit niciodata sa scape de problema ofertei mult mai mare decat cererea, prin urmare, chiriile nu au depasit niciodata nivelul de 20 euro/mp/luna, si asa rar atins. Cea mai mica rata de neocupare pentru birourile din Budapesta a fost de 10%, spre comparatie cu Bucuresti, unde rata de neocupare era aproape de zero in perioada 2007-2008.

„In 2009, estimam ca au fost livrati pe piata de birouri ungureasca circa 400.000 mp, in timp ce suprafata inchiriata a scazut usor catre circa 275.000 mp. Astfel, rata de neocupare se indreapta de la 18% la 19%, iar chiriile pentru birourile de clasa A scad la 15-17 euro/mp/luna”, explica Thierry Delvaux.

Seful Jones Lang LaSalle subliniaza insa ca aproape niciun proiect de birouri nu va fi livrat in perioada 2010-2011, iar rata de neocupare va scadea din nou, la fel ca si in Romania. „Niciuna din cele doua tari vecine nu a mai reusit sa atraga interes din partea investitorilor, in afara de cativa investitori oportunisti si cei care cunosc bine piata locala, fiind astfel capabili sa gestioneze riscul perceput de tara”, afirma Delvaux.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri