Studiu de caz
Problemele constructorilor
Cum profita companiile de programul de reabilitare
Reabilitarea termica poate urca pretul apartamentelor cu 5%
Ce s-ar putea face in plus
Solutii de finantare
Puncte slabe ale programului
7 / 8

Solutii de finantare

Fondurile existente sunt insuficiente pentru numarul de blocuri din Romania care necesita reabilitare termica, afirma Anca Bieru. „La un calcul initial – bazat pe datele furnizate de MDLPL – suma alocata in 2009 pentru reabilitare acopera doar 1,56% din numarul total de apartamente ce necesita reabilitare. Este clar ca mentinerea unui program cu finantare intre 80% si 100% din partea bugetului public nu este fezabil pe termen mediu si lung”, spune ea.

O solutie aditionala care ar putea fi implementata, explica Bieru, este crearea unor linii de credit pentru reabilitare, la care dobanda sa fie subventionata de stat, asa cum este cazul Frantei.

O alta solutie ar fi co-interesarea furnizorilor de energie in finatarea acestor proiecte de reabilitare, in schimbul incheierii unor contracte de furnizare a energiei la un pret pre-stabilit pe termen lung, cu beneficiarii finali (cetatenii).

„Se poate contracta un pret avantajos atat pentru furnizor, cat si pentru beneficiarii finali, deoarece costul la factura ar fi tot mai mic decat in cazul in care nu s-ar realiza nici o investitie. Furnizorii de energie ar putea recupera valoarea investitiei din diferentele la factura de energie ale beneficiarilor si in acelasi timp si-ar asigura contracte de furnizare pe termen lung”, crede Bieru, de la Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council).

Teodor Frolu spune ca de un real folos ar fi un ghid de bune practici pe solutii tehnice si arhitecturale, ce poate acoperi o mare parte din tipologiile de blocuri existente in toata tara.

“Expertiza in acest domeniu este foarte mica la nivel local, iar rolul consultarii arhitectului se rezuma la desenat pe fatade. In prezent, procesul de termoizolare este o activitate exclusiva a firmelor de constructii, care nu detin acest know-how de proiectare. Calitatea, cu mici exceptii, este foarte proasta din punct de vedere al designului si eficientei investitiei“, este de parere seful DC Communication.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri