Aproximativ 4.000 de locuinte au fost livrate in 2008
Credite de 8,75 mld. lei pentru achizitii imobiliare
Apartamentele si garsonierele au dominat cererea
1 / 3

Aproximativ 4.000 de locuinte au fost livrate in 2008

Pe langa locuintele nou construite, la stocul rezidential existent in 2008 au fost adaugate aproape 50% din unitatile livrate in 2007, achizitionate de investitori in anii anteriori, in faze incipiente de constructie, cu scopul revanzarii dupa finalizare.

In semestrul al doilea din 2008, o parte din dezvoltatori si-a schimbat strategia, prin incetinirea lucrarilor de constructie sau inghetarea completa a proiectelor. Explicatia pentru aceasta decizie este numarul mare de locuinte disponibile in cadrul proiectelor noi existente si propuse, inrautatirea situatiei economice si scaderea constanta a numarului de unitati vandute in cea de-a doua jumatate a anului.

“Dezvoltatorii mai mici si-au diminuat prezenta pe piata prin intarzierea lucrarilor de constructie sau stoparea anumitor proiecte anuntate, multe dintre acestea ramanand la faza de proiect. Dezvoltatorii importanti au ales sa finalizeze doar proiectele aflate in stadii avansate de constructie si sa decida mai tarziu viitorul altor proiecte anuntate”, se arata in analiza companiei BNP Paribas Real Estate.

Consultantii BNP Paribas Real Estate sunt de parere ca piata rezidentiala locala va stagna in primul semestru din 2009, fiind influentata in principal de costurile ridicate ale finantarii. Comparativ cu pietele rezidentiale din alte Capitale, in Bucuresti insa nevoia reala de locuinte noi depaseste inca oferta existenta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri