Finantarile pe un trend ascendent
Piata rezidentiala, tendinte de redresare
Pentru chiriile birourilor a fost ultimul an de ajustare
Volum mai mare de tranzactii cu terenuri
Investitiile, cea mai mare crestere din 2008
Certificarile verzi, pe un trend ascendent
Romania devanseaza Polonia si Cehia pe zona de productie
Piata de property management creste o data cu majorarea livrarilor
3 / 8

Pentru chiriile birourilor a fost ultimul an de ajustare

Cererea pentru spatiile moderne de birouri a continuat sa creasca si anul acesta . Rata de neocupare a inregistrat o scadere semnificativa si va continua sa se imbunatateasca si anul viitor. Analizand profilul tranzactiilor per total, destul de diversificat anul acesta, segmentul de birouri a ocupat un loc fruntas. In privinta nivelului chiriilor, anul acesta a fost ultimul an de ajustare, considera Botis.


“Livrarile se pastreaza constante din 2013 incoace cu 120.000 mp/an. Acelasi stoc este previzionat si pentru 2015, in timp ce 2016 va fi un an record, cladirile aflate in constructie constituind 250.000 mp iar cele anuntate pentru 2016 aducand inca 250.000 mp. Astfel in 2016 am putea ajunge chiar si la 500.000 mp livrati, un lucru firesc tind cont ca 2013 si 2014 au fost ani foarte buni in ceea ce priveste cererea totala 270-290.000 mp si aceasta a stimulat dezvoltatorii sa inceapa proiecte noi”, a spus Maria Florea, head of office agency la JLL.


Potrivit lui Florea, domeniul vedeta al anului 2014 a fost telecomul, cei 3 mari jucatori din piata consolidand activitatile in cladiri noi prin pre-inchirieri. Fata de 2012-2013 cand bancile au facut consolidarile.


Potrivit JLL, cele mai cautate zone de birouri, cu aproximativ 80% din cereri au fost Floreasca Barbu- Vacarescu, Centru si Centru – Vest. Datele companiei de consultanta JLL, arata ca rata de neocupare a scazut usor fata de anul trecut, insa se pastreaza in jurul valorii de 14%, valoare care teoretic nu pune inca presiune pe chiriasi, insa cladirile bune din oras au o rata de neocupare scazuta si spatiile de calitate disponibile pentru anul viitor nu vor fi foarte multe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri