Profit mai mic, dar mai sigur
Atentie mai mare pe costurile utilitatilor
O piata de 40 mil. euro
Sfaturi pentru proprietari si chiriasi
1 / 4

Profit mai mic, dar mai sigur

Dupa doi ani de tatonari, compania de consultanta Colliers International a lansat la inceputul acestui an divizia de property management, coordonata de Stefania Baldovinescu (foto), cea care in ultimii doi ani a condus departamentul de consultanta al Colliers. Primul client al noii divizii este o cladire de birouri din Brasov, cu o suprafata de 5.500 mp inchiriabili, dezvoltata de compania de asigurari Allianz-Tiriac.

“Ne gandim la acest business de acum doi ani. Pe de o parte, avem feedback din partea proprietarilor si a chiriasilor, care au nevoie de servicii integrate, iar pe de alta parte, avem exemplul colegilor din Polonia, care s-au dezvoltat foarte mult pe acest segment si administreaza in prezent 39 de cladiri, cu 450 de chiriasi”, explica Stefania Baldovinescu.

Desi tentatia crearii unui departament de property management a aparut inca de doi ani, planurile au fost puse pe hold intrucat a fost considerat un business mai putin profitabil in comparatie cu brokerajul imobiliar. Astfel, un manager de cladire castiga intre 3% si 4% din veniturile lunare aduse de cladirea respectiva, afirma specialistul Colliers, insa aceste venituri sunt stabile luna de luna, spre deosebire de tranzactiile imobiliare, a caror periodicitate este imprevizibila.

In prezent, pentru divizia de property management a companiei Colliers lucreaza patru consultanti, insa echipa ar putea fi extinsa in functie de numarul de cladiri administrate. “Ne propunem sa avem cate un property manager pentru fiecare cladire administrata. In functie de dimensiunea cladirii, pot fi alocati si doi manageri”, spune Stefania Baldovinescu.

Colliers administreaza momentan doar cladirea ocupata partial de Allianz-Tiriac, dar se afla in negocieri pentru preluarea managementului pentru inca patru-cinci cladiri. Focusul diviziei va ramane pe spatiile de birouri, de retail si industriale.

“Primul an va fi unul de formare a echipei, insa in doi-trei ani credem ca vom ajunge la venituri constante din property management”, a precizat Baldovinescu, adaugand ca perioada contractelor este de un an, cu posibilitate de prelungire.

Vezi in slide-ul urmator ce inseamna pentru chiriasi costurile cu utilitatile.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri