Bursa, ocolita de impactul datelor pozitive despre PIB
Economia a atins minimul?
1 / 3

Bursa, ocolita de impactul datelor pozitive despre PIB

Datele comunicate de Institutul National de Statistica exprima semnale pozitive privind economia.

Evolutia trimestriala sugereaza ca economia s-a stabilizat dupa contractia din trimestrul III (determinata de masurile de consolidare bugetara), considera Andrei Radulescu, senior broker la Target Capital.

„Se pare ca socul consolidarii bugetare pare sa fi fost depasit. Astfel, putem vorbi despre rezistenta economiei interne fata de masurile brutale de consolidare bugetara implementate de la 1 iulie (majorarea T.V.A.-ului la 24% si reducerea salariilor din sectorul public cu 25%)”, a explicat analistul.

Insa, sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti a avut o evolutie normala, fara a iesi din comun, cu un debut usor pozitiv si un final rosu pentru indicele financiar. Volatilitatea s-a mentinut scazuta, tranzactiile cu Fondul Proprietatea fiind, din nou, in topul lichiditatii.

„Piata de capital a anticipat inca de anul trecut ca economia a atins minimul, dar nu as corela evolutia de ieri cu publicarea datelor despre PIB”, sustine Radulescu.

Pe de alta parte, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca momentul in care stabilizarea economiei se va resimti este cel mai important pentru piata de capital. Cu atat mai mult cu cat bursa anticipeaza evolutiile macro.

„Cand vezi ca situatia nu este tocmai usoara, o crestere care nu se reflecta in realitatea economica nu este de mare ajutor. Probabil ca bursa nu a avut nicio reactie la publicarea datelor de astazi pentru ca nu a crezut in ele”, a explicat Murgoci.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri