Basescu: Un semnal al trezirii politicului va fi listarea companiilor
Farmache: Bursa are nevoie de actiuni pentru a fi o sursa viabila de finantare
Isarescu: Bursa trebuie sa promoveze transparenta, disciplina financiara si credibilitate
Brokerii sunt optimisti. Cum se vede bursa dupa 15 ani?
4 / 4

Brokerii sunt optimisti. Cum se vede bursa dupa 15 ani?

Adrian Simionescu (foto sus), managerul Vienna Investment Trust si unul din primii brokeri autorizati in urma cu 15 ani, crede ca restartul Bursei, pentru a incepe o dezvoltare mai accelerata pe toate planurile ar trebui sa inceapa chiar de une s-a pornit initial.

“De la entuziasm, de la sacrificiu, de la lupta. Lupta de a convinge mediul politic de importanta acestei institutii, de rolul sau intr-o economie functionala, de beneficiile pe care le poate si trebuie sa le aduca cetatenilor acestei tari. Fie ca sunt investitori sau nu. Trebuie sa le demostram ca ne dorim acest lucru si ca putem sa-l realizam. Trebuie sa-i facem sa-si doreasca si ei, sa-i facem parteneri in realizarea acestui obiectiv. Sa le demonstram ca este si in avantajul lor, poate mai mult decat orice altceva. Sa le dovedim ca de aici se poate recladi intreaga economie nationala, pe principii de echitate, transparenta, valoare etc. Trebuie sa ne reinventam”, a explicat Simionescu.

Peste 15 ani, el vede bursa romaneasca o piata de referinta in regiune, cata vreme acest obiectiv va deveni principal.

“Trebuie sa ne impunem ambitii mai mari daca vrem sa fim luati in serios. Cu o strategie bine definita, cu ambitie si mult curaj, cu putere de convingere si spirit intreprinzator, cu mult optimism putem ajunge chiar intr-un timp mai scurt pe marea harta a finantelor mondiale ca o piata de referinta”, a afirmat Simionescu.

Nicolae Ghergus (foto jos), managerul Confident Invest si broker la BVB din 1997, spune ca o piata mai libera n-ar strica nimanui.

“Avem inca aceleasi restrictii ca acum 15 ani, iar asta tine si de CNVM si de intelegerea de catre aceasta institutie a liberalizarii pietei, asa cum este piata interbancara de exemplu. Insa nu aceste institutii sunt vinovate de starea actuala a bursei, ele nu pot interveni decat in fineturi de ordin tehnic, grosul factorilor sunt de natura macroeconomica, guvernamentala. Putem sa copiem integral NYSE si reglementarile SEC, si tot nu ne-ar ajuta cu nimic. Un haos mai mare decat in politica romaneasca, transpus in viata si obisnuintele populatiei este greu de gasit, chiar si in celelalte tari ex-comuniste”, a declarat Ghergus.

El este optimist si vede o piata de capital dezvoltata peste 15 ani, in Romania, insa nu trebuie uitat ca factorii de influenta sunt externi bursei.

“Cata vreme vom mai avea guverne ai caror ministrii puteau fi foarte bine alesi prin tragere la sorti din randul populatiei, cata vreme vom avea o clasa politica lipsita de consesn chiar si in privinta primelor articole din Constitutie, noi brokerii nu putem decat cel mult sa instruim investitorii si sa-i convingem sa investeasca in companii din economii predictibile si sanatoase”, a mai spus Ghergus.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri