Evolutia de la listare
BVB - Unul din cei mai puternici emitenti financiari?
Ce perspective sunt pentru evolutia actiunilor BVB?
2 / 3

BVB - Unul din cei mai puternici emitenti financiari?

Inainte de listare, specialistii si actorii pietei spuneau ca BVB are toate sansele sa devina unul din cei mai puternici emitenti din sfera financiara listati.

In comparatie cu bancile, fondurile de investitii sau asiguratorii BVB-ul au mai putine “grade de libertate”, deci mai putine oportunitati disponibile ce s-ar putea transforma in IPO-uri si ar putea atrage resurse, cu potential de a transforma emitentul in unul dintre cei mai puternici emitenti de pe piata.

“Daca ar fi sa dau dovada de un optimism peste medie as putea sa fiu de acord cu afirmatia, insa daca e sa ne uitam la evolutia BVB de cand s-a infiintat si pana acum constat ca este legata de modul de dezvoltare a societatii si economiei romanesti. Prin urmare, daca vom avea parte de evolutii coerente si predictibile ale mediului economic atunci putem sa speram la ceva frumos, altfel cred ca nu va iesi in fata plutonului financiar”, crede Adrian Barnulescu.

Titlurile pot reprezenta o actiune mai stabila decat cele aferente bancilor pentru ca genul de riscuri la care se expun sunt relativ diferite si in contextul actual bancile au riscuri mult mai mari decat BVB, a mai spus analistul.

In acelasi timp, Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeviile, crede ca actiunile BVB vor avea o volatilitate de pret mai scazuta decat cea a bancilor.

“Acest lucru se va intampla datorita faptului ca BVB nu are datorii si detine o suma importanta de lichiditati care poate sustine orice fel de cheltuieli operationale sau de dezvoltare din viitorii ani. Spre deosebire de BVB, bancile tebuie constant sa se refinanteze si orice inrautatire a cadrului macro-economic general, orice crestere a nivelului dobanzii se va reflecta intr-o crestere a costului de refinantare. De aceea valoarea de piata a bancilor va fi mult mai volatila decat valoarea de piata a Bursei”, a explicat brokerul.

Deceniul anilor 2000 a reprezentat primul deceniu intr-o perioada foarte lunga de timp in care dobanda atasata valutelor forte a stat constant sub 10% (si mai mult de jumatate din acest deceniu sub 5%). Rezultatul acestei stari de fapt a fost un acces foarte facil la finantare. Acest acces facil la finantare a contat enorm de mult pentru mediul corporatist privat din Romania. Accesibilitatea creditelor a facut ca mediul privat corporatist romanesc sa nu resimta nevoia de a atrage capital prin bursa.

“Uitandu-ne in viitor, urmatorii zece ani probabil vor reprezenta opusul din punct de vedere al atitudinii bancare catre noi imprumuturi. Noile reglementari din domeniul bancar, extinderea fara limite din deceniul incheiat vor lasa cicatrici. Sistemul bancar in ansamblul lui va fi mult mai putin interesat de extindere si mult mai interesat de conservare. Ca atare, noile imprumuturi vor fi relativ putine, relativ mici si relativ scumpe. In aceste conditii, mediul privat corporatist in cautare de resurse pentru extindere (sau supravietuire) se va reorienta spre mediul bursier. BVB are sansa in urmatorii zece ani sa devina un pilon important al economiei nationale”, a mai spus Ciubotaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri