Amintirea unor eforturi conjugate
Primii pasi spre un templu al capitalismului
Infiintarea propriu-zisa
Bursa de Valori Bucuresti - Primele amintiri
1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq
Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari
Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut
Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie
Tanasoiu: Peste 15 ani vad o bursa matura si un centru regional de succes
Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM
Valentin Ionescu: Toti eram tineri, plini de sperante si stapaniti de emotie
Oameni, nume, amintiri
8 / 12

Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie

Costin Donoaica (foto), in prezent partener principal la fondul de private equity 7L Capital Partners Emerging Europe L.P, a avut un rol extrem de important in infiintarea BVB.

Initial, el a fost implicat in discutiile privind formarea pietei de capital din Romania din calitatea sa de asistent al prim-vicelui guvernator al BNR, Emil Ghizari, sub a carui responsabilitate erau elaborarea legislatiei pietei de capital si infiintarea BVB.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, la inceputul anului 1993, sa ii incredinteze conducerea directiei care urma sa se ocupe cu elaborarea primului proiect al legii valorilor mobiliare si burselor de valori, precum si de pregatirea cadrului organizatoric pentru inceperea activitatii BVB.

Dupa infiintarea BVB ca institutie, in baza legii valorilor mobiliare si burselor de valori, intreaga activitate a directiei din cadrul BNR a fost transferata la bursa, impreuna cu personalul pregatit special in acest sens.

Ulterior, pana la mijlocul anului 1996, Donoaica a fost Comisar General al BVB, asigurand astfel continuitatea activitatii de pregatire a inceperii tranzactionariilor din BVB si supravegherea bunului mers al acestora.

Insa, dupa pregatirea infiintarii BVB si demararea activitatii de tranzactionare, si-a incetat activitatea in cadrul pietei de capital. “A aparut oportunitatea de a coordona infiintarea subsidiarei din Romania a Bancii Comerciale a Greciei”, a explicat Donoaica motivul plecarii din bursa.

Insa activitatea derulata in alte zone de activitate nu i-a sters amintirile de acum 15 ani, cand impreuna cu alti cativa oameni puneau primile caramizi ale acestei piete.

Imi amintesc cu mare placere de perioada de inceput a formarii colectivului din cadrul BNR care a avut ca misiune infiintarea BVB. De atmosfera de emulatie si de entuziasmul tinerilor care au avut sansa de a face parte din acest colectiv. De dezbaterile care aveau loc asupra fiecarui concept, norme, sisteme si metode de aplicare impreuna cu consultanti straini, in special cei canadieni, sub conducerea domnului Hugh Cleland, inainte de stabilirea celei mai bune solutii”, povesteste Donoaica.

Totodata, alte momente importante au fost legate de legea valorilor mobiliare si bursei de valori de eforturile pentru promovarea unor concepte noi pentru sistemul legislativ romanesc, cum ar fi dematerializarea valorilor mobiliare, sistemele de auto-reglementare, organizarea BVB ca entitate privata si opozitia autoritatilor statului fata de acestea.

Compromisurile care au trebuit facute pentru a salva cat mai mult din proiectul initial al legii, care ingloba experienta pietelor de capital dezvoltate, si a minimiza efectele conceptului promovat de autoritatile statului acela de a face din BVB o institutie de stat cu toate neajunsurile acesteia. Trebuie mentionat ca elaborarea legislatiei si infiintarea institutiilor pietei de capital au facut parte dintr-un program convenit de autoritatile statului cu Banca Mondiala. Altfel, poate ca azi nu am fi vorbit de 15 ani de la infiintarea BVB”, sustine fostul comisar al BVB.

El spune ca nu are regrete privind cariera in acest domeniu, insa ar fi vrut sa vada o dinamica mai accelerata a dezvoltarii pietei.

“Insasi infiintarea BVB, dupa o intrerupere de jumatate de secol, este cea mai mare satisfactie si de asemenea, posibilitatea de a colabora cu oameni deosebiti care prin munca si dedicatia lor au contribuit la ducerea la bun sfarsit a acestui proiect”, a declarat Donoaica.

Raportat la asteptarile pe care le avea acum 15 ani, Bursa de Valori este mult sub asteptari, avand in vedere entuziasmul si dorinta colectivului de a desfasura activitatea la cele mai inalte standarde.

In opinia sa, cele mai importante cauze ale stoparii dezvoltarii Bursei se leaga de lipsa de interes a autoritatilor statului, pornind de la politicile din domeniul privatizarii si modul de aplicare a acestora, de la dificultatile de asigurare a cadrului legislativ si institutional necesar dezvoltarii afacerilor private pe baze transparente si concurentiale, la cadrul marcoeconomic instabil si fragil cu o inflatie mare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri