Amintirea unor eforturi conjugate
Primii pasi spre un templu al capitalismului
Infiintarea propriu-zisa
Bursa de Valori Bucuresti - Primele amintiri
1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq
Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari
Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut
Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie
Tanasoiu: Peste 15 ani vad o bursa matura si un centru regional de succes
Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM
Valentin Ionescu: Toti eram tineri, plini de sperante si stapaniti de emotie
Oameni, nume, amintiri
6 / 12

Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari

Dupa 15 ani in conducerea Bursei si cateva momente in care a luat in calcul varianta parasirii acestei functii, Stere Farmache (foto) priveste in urma spre activitatea de care il leaga nu doar un job sau o functie, ci si multa pasiune.

Cel mai mare regret al sau ramane faptul ca pe bursa nu sunt mai multe companii mari, precum BCR, CEC sau societatile de stat, care ar fi atras si investitori, dar si alti emitenti.

“Au fost cel putin doua perioade in istoria pietei care, daca ar fi fost exploatate la maxim, lucrurile ar fi stat altfel: 1997, cand nivelul entuziasmului era foarte mare si 2006-2007, perioada de preaderare la UE”, crede Farmache.

Satisfactiile cele mai mari ale sale sunt legate de realizari punctuale, de depasirea unor situatii critice care nu au fost legate de o decizie, ci de eforturi pe perioade lungi.

“O satisfactie este ca in 2000 am putut sa supravietuim unei situatii limita, cand personalul bursei dezerta, atras de mirajul si lobby-ul facut pe Rasdaq, dublata si de subtierea veniturilor Bursei. Ne-am dat seama la acel moment ca resursele noastre ne ajungeau pentru doar doua luni, asa ca am redus salariile, incepand cu mine si cu cei din management. Pana la urma, aceasta masura a filtrat si loialitatea fiecarui angajat”, a mai spus presedintele BVB.

Eforturile uriase depuse pentru atragerea de emitenti, lobby-ul facut “chiar si in zile de Paste” duc spre o concluzie: “satisfactia generala este ca am creat de la inceput aceasta institutie, chiar daca sunt si dezamagiri”, a continuat Farmache.

El spune ca a fost constient inca de la inceput ca acest templu al capitalismului nu poate functiona de la sine, ci trebuie sustinut si alimentat de o economie reala.

“Erau momente in care entuziasmul era putin exagerat. Am visat la o piata mai mare, visez si acum si chiar cred ca este posibil”, spune seful bursei.

Peste inca 15 ani, el vede bursa cu acelasi rol si functie – o piata pentru finantarea companiilor, alternativa pentru plasamentele financiare si pentru speculatori.

“Aceste functii vor capata noi valente si se vor face diferit fata de acum. Regulile sistemului financiar se vor revizita si regandi, iar evolutia tehnologiei va pune amprente importante. Acesti doi factori vor fi importanti pentru evolutia misiunii Bursei. Este greu de vazut acum care va fi dimensiunea pietei in 15 ani, dar sigur vom avea produse mai diversificate”, estimeaza Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri