Amintirea unor eforturi conjugate
Primii pasi spre un templu al capitalismului
Infiintarea propriu-zisa
Bursa de Valori Bucuresti - Primele amintiri
1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq
Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari
Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut
Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie
Tanasoiu: Peste 15 ani vad o bursa matura si un centru regional de succes
Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM
Valentin Ionescu: Toti eram tineri, plini de sperante si stapaniti de emotie
Oameni, nume, amintiri
5 / 12

1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq

Anul 1996, al doilea al Bursei, a coincis cu primul an real de activitate. Interesul societatilor de valori mobiliare, devenite ulterior societati de servicii de investitii financiare (SVM-uri, actuale SSIF-uri) a continuat sa creasca, iar numarul membrilor Asociatiei Bursei a ajuns la 62. Mai mult, fenomenul a fost favorizat si de finalizarea procesului de privatizare in masa si a oportunitatilor oferite. Astfel, numarul tranzactiilor a crescut la 2 pe saptamana.

Programul cu 5 sedinte pe saptamana a fost adoptat odata cu infiintarea Rasdaq-ului, care a dat fiori Bursei.

In vara lui ’96 am simtit pentru prima data concurenta de la Rasdaq. A fost o dezbatere interesanta insa pe mine si pe multi colegi ne-a mobilizat. Bursa Rasdaq se bucura de suport politic si de o campanie foarte buna, insa noi ne-am pastrat filosofia si am continuat sa cautam in listele cu societatile din marea privatizare potentiali emitenti. Ne-am concentrat pe calitate si nu pe numar”, spune Farmache.

Principalele criterii erau dimensiunea, free-float mare si un nume care sa rezoneze publicului. Dar nu a fost simplu, pentru ca multe din societati erau abordate de brokerii ce le ademeneau cu diverse avantaje pe Rasdaq.

A fost o lupta care nu a rezonat in arena publica, dar s-a purtat intre noi. Insa ne-am vazut de treaba si am reusit sa concentram capitalurile cele mai mari, desi numarul companiilor era mic. Eu am vrut intotdeauna o structura compacta de piata. Este adevarat ca acea competitie m-a mobilizat, insa daca am fi avut o singura piata de la inceput s-ar fi schimbat foarte mult evolutia in timp. Desi multi brokeri nu vor fi de acord cu mine, cred ca lucrurile ar fi stat altfel daca era un singur sistem, sub o singura cupola”, crede Farmache.

La sfarsitul anului 2005, Bursa de Valori Bucuresti a fuzionat cu Bursa Electronica Rasdaq.

Intra pe site-ul BVB pentru a vedea mai multe detalii despre evolutia in timp a BVB

Sursa foto - Arhiva BVB

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri