Amintirea unor eforturi conjugate
Primii pasi spre un templu al capitalismului
Infiintarea propriu-zisa
Bursa de Valori Bucuresti - Primele amintiri
1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq
Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari
Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut
Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie
Tanasoiu: Peste 15 ani vad o bursa matura si un centru regional de succes
Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM
Valentin Ionescu: Toti eram tineri, plini de sperante si stapaniti de emotie
Oameni, nume, amintiri
3 / 12

Infiintarea propriu-zisa

Procesul propriu-zis de infiintare a bursei moderne a coincis cu infiintarea Asociatiei Bursei – un grup de 20 de brokeri, a carui formare era absolut necesara.

Farmache a explicat ca Asociatia Bursei nu era o entitate separata, nu avea personalitate juridica initial. Insa a obtinut-o in aprilie 1995, cand CNVM a aprobat statutul Bursei. “Asociatia Bursei era echivalentul unei adunari generale si a desemnat astfel organele de conducere – Consiliul Bursei, care a numit directorul general”, spune presedintele BVB, fost director pana in decembrie 2008.

Primul consiliu al Bursei a fost condus de Ioan Mihaila, un personaj prea putin vizibil la acel moment.

Astfel, la 1 iunie 1995 Stere Farmache a fost numit director general al Bursei de Valori Bucuresti, iar institutia a capatat statut juridic. Era momentul inceputului pietei de capital romanesti de dupa 1990.

Ceremonia de inaugurare a fost pe 23 iunie, la parterul Bancii Nationale a Romaniei, unde era amenajat un spatiu deschis si cateva birouri – primul sediu al Bursei. La acel moment, toata infrastructura Bursei era pregatita, mai putin emitentii, insa s-a decis marcarea momentului printr-un eveniment la care au participat fondatorii, oficialii CNVM, BNR si insusi presedintele Romaniei din acea perioada - Ion Iliescu.

Eram nerabdatori sa inauguram piata, voiam o bursa functionala si ne-am dat seama ca marcarea momentului va atrage atentia asupra faptului ca incepe sa se dezvolte un nou segment pe piata financiara. Semnasem actele constitutive, insa mai erau destule detalii de pus la punct, precum conectarea registrului actionarilor la sistemele de tranzactionare, mecanismele bancii de decontare sau procesul de transformare a cupoanelor in actiuni”, isi aminteste Adrian Simionescu.

Sursa foto: Arhiva BVB

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri