Amintirea unor eforturi conjugate
Primii pasi spre un templu al capitalismului
Infiintarea propriu-zisa
Bursa de Valori Bucuresti - Primele amintiri
1996 - Primul an de activitate reala plus concurenta de la Rasdaq
Farmache: Cel mai mare regret ramane ca nu avem mai multe companii mari
Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut
Costin Donoaica: Insasi infiintarea BVB este cea mai mare satisfactie
Tanasoiu: Peste 15 ani vad o bursa matura si un centru regional de succes
Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM
Valentin Ionescu: Toti eram tineri, plini de sperante si stapaniti de emotie
Oameni, nume, amintiri
10 / 12

Prunea: Cel mai mare regret al meu este CNVM

Petru Prunea (foto), fost presedinte al SSIF Broker Cluj, una din primele firme de brokeraj infiintate in Romania capitalista, a fost unul dintre cei mai activi sustinatori ai Bursei in Romania, avand o contributie extrem de importanta la aducerea primelor companii la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Desi numele sau este strans legat de infiintarea Bursei si de primii emitenti, legatura sa cu piata de capital s-a rupat anul trecut, cand CNVM l-a suspendat pentru 5 ani din orice activitate legata de acest domeniu, ca urmare a unei fraude produse la una din sucursalele SSIF Broker.

Dupa mai mult de un an in care a stat in afara pietei, Prunea oscileaza intre satisfactia contributiei la infiintarea bursei si regretul implicarii politicului in arbitrul pietei.

Contactat de Wall-Street, Prunea ne-a spus ca cea mai pregnanta amintire a sa din acea perioada se leaga de colectivul condus de Costin Donoaica, seful nucleului de specialisti pentru piata de capital, pregatiti intre 1992-1994 in cadrul Bancii Nationale.

“Apoi, imi mai amintesc de primele alegeri la Consiliul Bursei, eram 22 de SSIF-uri iar un anumit domn Mihaila voia neaparat sa devina primul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. A fost o incercare de impunere in stil comunist, s-au controlat buletinele de vot si s-a incercat o controlare a votului. Au fost si momente in care in Bursa au patruns si oameni nepotriviti, dar s-a creat o echipa caruia i se atribuie un mare merit, condusa 15 ani de Stere Farmache”, a mai spus Prunea.

El isi aminteste ca toata lumea isi dorea sa se faca mai multe privatizari prin Bursa, insa fiecare Guvern si-a vazut interesul, excluzand piata de capital din programele de privatizari.

Regretul sau cel mai mare legata de aceasta piata este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, mai exact faptul ca personalul a fost numit de partidele politice.

“Este o deziluzie, o frana in dezvoltarea pietei, cu exceptia unor oameni foarte buni. Insa cei numiti politic sunt acolo ca sa se puna bine si nu ca sa faca ceva. Bursa este un loc in care corectitudinea, increderea si transparenta trebuie sa fie la cote maxime”, a mai spus Prunea.

Insa, ramane cea mai mare satisfactie – aceea ca a contribuit la infiintarea unei institutii de baza in economia de piata din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri