Intre agonie si extaz
“BVB e ca un supermarket cu rafturile goale”
Scenarii de investitor
3 / 3

Scenarii de investitor

In ce priveste viitorul Bursei, Iancu nu este foarte optimist. El ia in calcul posibilitatea ca, in viitor, bursa romaneasca sa ajunga la un nivel foarte redus, cu un numar foarte mic de investitori si sa nu mai ofere multe posibilitati. “Nu va fi o disparitie brusca, ci una lenta si dureroasa”.

In opinia sa, in acest an, economia romaneasca va scadea, din cauza deficitului bugetar enorm care trebuie corectat.

“Bursa o sa depinda mai mult de evolutiile pietelor straine, ma astept la scaderi in prima parte a anului. Apoi, daca statele dezvoltate vor confirma iesirea din recesiune, vom vedea cresteri si la BVB. Insa, nu cred ca vom corela perfect si cresterile de pe marile piete, pentru ca la noi sunt inca dezechilibre foarte mari in economie, ce vor avea efecte si cifra de afaceri a companiilor si in pretul de tranzactionare la bursa”, explica investitorul.

El spune ca, daca ar gasi oportunitati la fel de bune ca la BVB pe pietele externe, ar merge acolo. Dar a studiat Bursa din Polonia si multe companii listate, iar indicatorii financiari nu sunt la fel de atractivi.

“BVB e cea mai ieftina bursa din Europa, cu un potential mare de crestere, dar si un risc pe masura”. Iancu spune ca am putea avea o crestere pe Bursa, daca am avea semne ale revenirii pe crestere a economiei in Romania.

„Dar investitorii nu cred in declaratiile demagogice ale politicienilor, mai importante sunt cifrele, un deficit bugetar de 8% in 2009 si o scadere a cheltuielilor bugetare in 2010 va face ca economia sa ramana in recesiune. Apoi, in 2010 deficitul bugetar prognozat de 6% este foarte mare si in 2011 va fi necesara o noua reducere a cheltuielilor care va indreptata si mai mult momentul iesirii din recesiune. Inclin sa cred ca in urmatorii 2-3 ani economia romaneasca isi va continua recesiunea timp in care vom auzi de la guvernanti acelasi text ‹‹reducem cheltuielile, dar de maine iesim din recesiune››”.

Iancu spune ca evolutia bursei nu se va desprinde de mediul politic, deoarece mediul economic este influentat de deciziile guvernamentale.

In concluzie, Daniel Iancu este un investitor pasionat de bursa, multumit de performantele de pana acum, dar dezamagit de evolutia pietei de capital in ansamblu, ca adancime si dezvoltare.

El spune ca se poate trai din Bursa in Romania, “undeva la medie” dar depinde de suma investita. Se compenseaza, in anii buni, veniturile sunt peste medie, iar in cei mai slabi, sub acest nivel.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri