Managementul riscului valutar
Ce sunt contractele futures ?
Expunerea riscului in exercitiul financiar al unei companii
3 / 3

Expunerea riscului in exercitiul financiar al unei companii

Iulian Panait, presedintele KTD Invest a prezentat in cadrul conferintei o serie de companii al caror rezultat financiar a fost afectat de riscul valutar.

Astfel, Oltchim Ramnicu Valcea a avut anul trecut pierderi din curs si dobanzi de 36 milioane de euro, Transelectrica de 36 milioane de euro numai din cursul valutar.

Compa Sibiu a avut pierderi din curs de 4,5 milioane de euro, in timp ce Farmaceutica Remedia a pierdut 1 million de euro din fluctuatiile valutare.

”Majoritatea societatilor comerciale cu activitate in domeniul productiei se confrunta cu expuneri valutare majore, datorate volumului mare de operatiuni exprimate in valuta (moneda unica europeana – EUR si Dolarul SUA-USD), care au in corespondent inregistrari, cheltuieli ori venituri exprimate in moneda noastra nationala”, a declarat Iulian Lupu, expert financiar-bancar in departamentul de tranzactionare si supraveghere piete reglementate.

Astfel, expunerea are trei componente majore: valoarea(suma care genereaza riscul), timpul si sensul(expunerea la cresterea sau la scaderea cursului valutar).

Tranzactiile bursiere care permit transferul riscului rezultat din expunerile valutare sunt cele cu instrumente financiare derivate te tipul contractelor futures, a explicat Lupu.

”Tranzactiile cu contracte futures pe valute, pe langa transferul riscului valutar, dau participantilor si informatii privind valoarea cursului valutar la care se pot efectua operatiuni de schimb valutar la anumita data in viitor. Negocierile pentru aceste contracte se poarta pe valoarea cursului unei valute pe care participantii la piata si-l asuma pentru o data viitoare (data scadentei contractului futures). Daca piata este formata dintr-un numar mai mare de participanti, pretul futures poate sa fie un pret de referinta pentru data scadentei”, a continuar expertul.

Importatorii si exportatorii pot sa ia in considerare pretul futures stabilit din tranzactiile incheiate pe Piata Derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca fiind pret de referinta pentru o data viitoare.

“Strategiile de transfer a riscului valutar prin intermediul contractelor futures pornesc de la cursul astfel negociat pentru valuta respectiva, considerat ca un curs de referinta. Ignorarea acestei valori este un risc suplimentar pe care si-l asuma cei ce decid sa ocoleasca piata futures”, a mai spus Iulian Lupu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri