“A trecut vremea investitorului strategic. Statul trebuie sa faca numai privatizari prin bursa”
 Cum ar trebui sa se reorganizeze SSIF-urile?
 “SUA reprezinta motoarele avionului in care traim cu totii”
1 / 4

"Capitalismul va schimba modul nostru de perceptie a lucrurilor"

Desi o parte din oameni erau pregatiti pentru o criza, tinand cont de semnalele date de piata de capital inainte de aceasta, pe multi i-a luat prin surpindere. “E ca la un cutremur, lumea ori nu intelege ce s-a intamplat, ori realizeaza evenimentul dar nu stie cum se vor aseza lucrurile”, sustine Dan Paul.

In opinia sa, factorul psihologic al crizei fost lacomia, pentru ca, in general, s-au facut aceleasi greseli ca in 1929, in timpul Marii Crize.

“Marea Depresie s-a finalizat prin razboi, sper ca acum sa nu se mai intample fa fel. Lumea e mult mai civilizata si, pana la urma, putem spune ca aceasta criza a fost declasata de Razboiul din Irak, unde s-au cheltuit foarte multi bani, ai Americii si ai lumii”, sustine vice-presedintele BVB.

El nu crede in teoria ca pietele trebuie lasate sa se reglementeze singure, pana la urma, intervenita cumparatorului este esentiala, iar pretul este reglat tot de oameni.

Paul nu crede ca finalul crizei va schimba capitalismul in esenta sa, ci mai degraba modul nostru de perceptie. “Vom privi lucrurile din alte unghiuri, dar capitalismul va arata la fel. Traim alte vremuri”.

O reorganizare intre jucatorii din diverse sectoare este inevitabila si incepe sa se resimta, inclusiv in piata de capital.

“Primele care resimt efectele sunt casele mari de brokeraj, atat de afara, cat si din Romania. Unele au fost deja integrate in banca, altele inca au o situatie incerta, iar cele mici probabil ca vor fuziona. Poate ca unii dintre ei si-au dimensionat prea mult business-ul si acum incearca sa reduca din costuri”, spune Dan Paul.

Seful brokerilor crede ca este momentul ca lumea sa se trezeasca din socul provocat de criza financiara si sa inceapa sa ia masuri concrete.

“Cred ca e nevoie de o oferta mai mare de obligatiuni in aceasta perioada, investitorii sunt atrasi de un profit fix. In plus, este o solutie si pentru companiile care au nevoie de finantarea pe care bancile nu o mai dau. E un aspect pozitiv, companiile se vor muta la bursa, pentru ca bancile strang tot mai mult lantul creditarii”, spune presedintele Asociatiei Brokerilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri