BET-FI a pierdut 83%, iar capitalizarea s-a redus la jumatate
Sectorul financiar a fost cel mai afectat in 2008
Perioade fatidice – inceputul anului si luna octombrie
2008 - un an de referinta pentru BVB
4 / 4

2008 - un an de referinta pentru BVB

“Am incheiat un an de referinta pe piata de capital. Este primul crah din istoria BVB si cred ca putem vorbi si de un an de cotitura al pietei de capital. Am asistat pe rand la daramarea unor mituri, la inselarea asteptarilor, la retragerea masiva a investitorilor straini, la valori inimaginabile ale companiilor si intr-un final la disparitia sperantei. S-a observat anul acesta ca modul in care s-a dezvoltat piata de capital pana acum nu este unul sustenabil si trebuie asezate bazele unei burse care intr-adevar sa serveasca scopului ei principal si nu doar celor care vor o imbogatire rapida si usoara”, sustine Gabriel Necula.

Primele semne ale propagrii crizei financiare si in sistemtul romanesc au fost anticipate de piata de capital inca din prima zi a anului, cand asa-numitul “efect de ianuarie” nu a mai reprezentat o traditie. Maximele istorice din vara lui 2007 s-au transformat rapid in minime, portofoliile investitorilor inregistrau deprecieri considerabile iar evenimentele istorice petrecute pe plan international intrat in istorie prin intensitate si importanta.

"Evolutia companiilor de la BVB in acest an ar putea fi caracterizata succint printr-o accentuare a trendului descendent inceput la jumatatea anului 2007, presarat cu perioade de panica si cu opriri succesive ale sedintelor de tranzactionare, o scaderea graduala a lichiditatii, volatilitati extreme si o corelatia puternica la nivel emotional cu evenimentele si stirile de pe pietele externe", considera Gabriel Aldea.

Bear Stearns, Merrill Lynch, AIG, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt cele mai importante nume salvate de guvernul American pe parcursul anilor. In acelasi timp, prabusirea Lehman Brothers, gigantul financiar de pe Wall-Street a fost punctual de maxima intensitate a acestui an, considerat de multi varful crizei.

Exista cateva evenimente importante petrecute pe plan international in anul 2008 ce vor intra in istorie prin intensitatea si importanta lor.

Marius Pandele caracterizeaza evolutia bursei din 2008 ca o lectie de investitii pentru toti cei care caracterizeaza pe piata de capital romaneasca.

”Una extrem de dureroasa pentru multi dintre noi, dar care am convingerea ca ne-a invatat multe lucruri. In primul rand, ne-a invatat ca nu exista cresteri vesnice la bursa. In al doilea rand, a demonstrat tuturor ca suntem foarte conectati la fluxurile internationale de capital si ca orice dereglare in acestea ne afecteaza puternic.

Chiar daca poate parea ca evolutia din ultimele 12 luni a Bursei este un aberanta, fara legatura cu realitatea, Marius Pandele combate aceasta teorie.

“Preturile foarte mari la care ajunsesera actiunile, lichiditatea extrem de scazuta care nu le-a permis celor ce aveau nevoie urgenta sa iasa din piata sa o faca fara sa doboare preturile, caracterul puternic speculativ al pietei, lipsita aproape complet de investitori pe termen lung, fragilitatea macroeconomica a tarii, toate acestea sunt motive foarte intemeiate pentru o scadere de 70%, daca nu chiar mai mare, in conditiile in care in vestul Europei scaderea se apropie de 50%. Multi investitori au preferat sa ia in calcul argumentele pozitive, cum ar fi distanta inca mare pe care Romania, si implicit emitentii de la BVB, o mai are de recuperat fata de Europa de Vest, nevoia mare de locuinte din orasele mai importante, activele nete mai mari decat pretul de piata in cazul SIF-urilor, banii de la Uniunea Europeana care ar urma sa intre in economie, si asa mai departe. Ce nu au luat in calcul e ca pretul se formeaza ca urmare a cererii si ofertei de actiuni de la bursa, iar acestea doua sunt date de disponibilul, respectiv de nevoia de bani ale investitorilor. Dintr-o astfel de lectie insa, cred ca o mare parte a investitorilor vor iesi cu mai multa experienta, si pe viitor vor sti mai bine sa aprecieze care argumente se potrivesc si care nu intr-un anumit context de piata”, a comentat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri