BET-FI a pierdut ieri peste 10 procente
Datele macroeconomice ale Romaniei sunt pesimiste
Adoptarea planului de salvare nu a stabilizat pietele
Criza financiara se extinde rapid in toata Europa
Vor fi afectati emitentii, la nivel de companie?
5 / 5

Vor fi afectati emitentii, la nivel de companie?

Incepand cu cea de-a doua jumatate a lunii octombrie companiile romanesti vor incepe sa raporteze rezultatele financiare pentru trimestrul III 2008.

„Ramane de vazut daca ritmul de crestere al profiturilor companiilor listate va ramane la fel de bun comparativ cu semestrul I 2008. Probabil ca mult mai afectate acum vor fi companiile cu un grad de indatorare ridicat si mai ales cele care isi finanteaza proiectele prin credite bancare pe termen lung, in prezent institutiile de credit fiind mult mai prudente din cauza crizei de lichiditati”, a mai explicat analista de la Intercapital.

Un alt aspect negativ este faptul ca sumele ce au fost atrase prin majorari de capital social prin aport in numerar sau cele ce ar putea fi stranse in perioada urmatoare sunt mult mai mici comparativ cu anii trecuti. „Acest lucru ar putea afecta dinamica afacerilor anumitor companii listate. Acestea ar putea alege in prezent preponderent varianta finantarii prin credite bancare, ce au devenit foarte scumpe”, a mai spus Andreea Ciobanu.

Dupa o analiza detaliata a riscurilor, analista crede ca o parte din cei 67 de emitenti listati pe piata reglementata vor oferi surprize placute din punct de vedere financiar si in anii urmatori.

„Foarte important pentru evolutia bursei autohtone ramane insa ce se va intampla in continuare pe pietele externe de capital. O decorelare de la aceste evenimente poate exista doar in cazul anumitor companii ca urmare a unor evenimente cu caracter exceptional”, a conchis seful departamentului de analiza al Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri