Evolutia dezastruoasa a titlurilor a pus pe ganduri potentialii emitenti
Listarile anuntate de SIF3 si de companiile din IT au fost amanate
Afacerile cu statul nu s-au dovedit profitabile nici in 2008
Vor mai fi listari in acest an?
Niciun IPO din acest an nu a avut un succes rasunator
Avantajul listarii Erste – un plus la imaginea BVB
5 / 6

Niciun IPO din acest an nu a avut un succes rasunator

Ofertele de listare au fost lansate de Casa de Bucovina, Teraplast, fondul inchis STK emergent, Pomponio si Contor Group. Dintre acestea, doar actiunile primelor doua sunt tranzactionate, STK va intra la cota de lunea viitoare, Contor isi amana momentul inceperii tranzactionarii, iar Pomponio este nelistata. A sasea listare a fost ce a Erste Bank, realizata prin passporting, care nu a adus decat un plus la capitolul imagine.

“Comparand datele de subscriere ale Alumil, Teraplast si Pomponio observam ca aceste trei companii sunt aproximativ de aceeasi marime, iar pretul din oferta publica a fost in aceeasi zona valorica a multiplilor de evaluare financiara. Cu toate acestea, gradul de subcriere a fost total diferit, ceea ce a aratat foarte clar modificarea tolerantei la risc a investitorilor”, explica Andrei Ciubotaru.

In mod firesc, evolutia companiilor noi listate a fost in ton cu ceea ce s-a intamplat pe piata. Specialistii spun ca nu a mai contat foarte mult ce face compania, cat de ieftina sau nu este valoarea actiunii, ci a contat mai mult lipsa increderii si abandonul pietei romanesti de catre investitorii straini.

“ Activand pe piata de capital te supui activitatii investitorilor ei, indiferent daca acest lucru te avantajeaza sau nu. Din pacate pe piata noastra observam o lipsa de adancime care afecteaza in mod direct emitentii, purtandu-i dintr-o extrema in cealalta”, a mai spus Necula.


Pomponio a fost un exemplu pentru acele companii care si-au amanat listarea, deoarece s-a observat clar apetitul de investitii pe piata si atunci, pentru a nu avea repercusiuni negative pe viitor, s-a preferat sistarea oricaror operatiuni de listare.

“Oferta publica la comapania Pomponio nu a fost incununata de succes, aceasta deoarece a venit pe un climat nefavorabil, iar pretul de cumparare a fost unul destul de ridicat, tinand cont de ce exista in piata in momentul respectiv. Societatea a ramas in continuare de tip inchis, ea nemaiavand nicio legatura cu bursa”, a explicat Necula.

Prospectul de oferta al Pomponio prevedea faptul ca pentru a fi considerata incheiata cu succes, gradul de subscriere in cadrul ofertei trebuia sa fie de minim 100%.
”Cum in intervalul de timp stabilit in cadrul ofertei nu s-au subscris toate titlurile, oferta a fost revocata. Toti investitorii care au depus formulare de subscriere si-au primit banii inapoi, iar Pomponio a ramas o societate nelistata”, a mai spus Andrei Ciubotaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri