Dupa ani de asteptare, sunt listate 25 de emisiuni de obligatiuni de stat
Pe pietele din jur, titlurile de stat sunt foarte lichide
Farmache: Timpul este esential in crearea lichiditatii
Presedintele BMFMS da vina pe contextul international nevaforabil
Brokerii: Solutiile cresterii lichiditatii tin de emitenti si de intermediari
Investitorii institutionali sunt atrasi de titlurile de stat
5 / 6

Brokerii: Solutiile cresterii lichiditatii tin de emitenti si de intermediari

Si brokerii pun tranzactiile reduse cu titluri de stat pe seama contextului. Conform lui Lucian Isac, director SSIF Estinvest, companie de brokeraj cu o prezenta puternica pe zona de retail, “conditiile actuale din piata tin departe investitorii de bursa, indiferent de tipul de instrument financiar disponibil la tranzactionare”.

Alte motive, a mai spus directorul Estinvest, tin de popularizarea redusa in randul micilor investitori si lipsa de educatie financiara. In plus, “probabil cei mai importanti factori (care determina lichiditatea redusa, n.r.) sunt atractivitatea redusa a randamentelor oferite de titlurile cotate pana in prezent, avand in vedere dobanzile practicate de banci. Cu siguranta, lansarea pe bursa a titlurilor de stat in urma cu cativa ani ar fi avut un mult mai mare succes”, a continuat acesta.

Solutiile tin de emitent (Ministerul de Finante) si intermediari (brokeri). “Este nevoie ca MF sa listeze titluri mai atractive, iar bursa si SSIF-urile sa faca mai multa publicitate in randul potentialilor investitori. Cred ca multi investitori mici ar fi interesati sa-si plaseze banii in instrumente mult mai sigure decat actiunile, daca aceste titluri ar fi purtatoare de dobanda similara cu a depozitelor bancare”, spune Lucian Isac.

Tintirea investitorilor mici drept potentiali clienti pentru titlurile de stat oferite de BVB face sens si din punctul de vedere al lui Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania. “Investitorii institutionali cu tranzactii semnificative continua sa foloseasca alte mecanisme de piata. Investitori care ar apela la tranzactionarea pe BVB sunt cei cu tranzactii de dimensiuni mai reduse”, a declarat Ilie.

Solutiile pentru incurajarea acestora trebuie identificate tot de brokeri si de Ministerul de Finante. Florin Ilie crede ca un alt element il reprezinta si faptul ca multi investitori locali, mai putin sofisticati, nu sunt inca familiarizati cu modalitatile si tehnica de evaluare a acestor instrumente financiare. “In plus, la momentul actual, lichiditatea este redusa pentru tranzactiile cu orice tip de valori mobiliare, iar titlurile de stat nu fac exceptie. Mai mult, statul roman inca nu a dat curs imperativului de a creea o piata lichida si relevanta pentru titlurile de stat la diverse scandente, care sa permita determinarea unei curbe a randamentelor la termene credibile”, a mai spus reprezentantul ING.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri