WSE are foarte multe companii puternice cotate
Bursa din Praga – emitenti putini, dar buni
Bursa din Sofia: 380 de emitenti din toate domeniile
La WSE, Sofia si BVB, sectorul financiar - bancar este cel mai atractiv
Bursa de la Praga – sectorul energetic este cel mai interesant
WSE vs. BVB: Instrumente financiare diversificate si lichide
Bursa din Sofia – campioana la IPO
Bursa din Praga – volatilitate mai redusa si numar mare de obligatiuni
WSE este cea mai atractiva piata dintre cele 4 analizate
8 / 9

Bursa din Praga – volatilitate mai redusa si numar mare de obligatiuni

“Bursa de la Praga se remarca printr-o volatilitate mult mai redusa in comparatie cu cea de la Bucuresti, ceea ce pentru investitorii cu aversiune ridicata la risc poate reprezenta o piata alternativa”, a declarat Vald Doruc.

In ceea ce priveste instrumentele tranzactionate, se remarca numarul mai mare al emisiunilor de obligatiuni - 126, cat si diversitatea mult mai mare in comparatie cu BVB, fiind prezente obligatiuni atat obligatiunile municipale si cele corporative cat si cele guvernamentale si ipotecare. “Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu obligatiuni inregistrata la nivelul anului 2007 a fost de 73.5 milioane euro, iar la nivelul anului 18.38 miliarde euro”, a informat analistul.

Un instrument financiar ce poate fi tranzactionat la Praga este warrant-ul, care momentan nu este prezent la BVB. “Desi in 2007 valoarea tranzactiilor cu acest instrument a fost de doar 44.1 milioane euro, prezenta lui este benefica pentru investitori, carora le sunt oferite mai multe alternative de plasament”, a mai spus acesta.

In ceea ce priveste contractele futures, se pare ca BVB a facut un pas inainte, la Praga fiind disponibile doar trei contracte futures, cu activ suport pe actiunile Cez, Erste si indicele bursier PX. Conform datelor transmise de analistul Vanguard, luna trecuta au fost inregistrate doar 134 de tranzactii cu contracte futures, a caror valoare totala a fost de 1.16 milioane euro.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri