REIT – asul din maneca Bursei bulgare
Avantaj BVB la capitalizare
2007 – anul IPO-urilor la bulgari
Ambele burse au fost afectate de contextul international
Diversitatea Bursei din Sofia
Tranzactionarea in Bulgaria – avantaje si riscuri
Strategii de investitie
6 / 7

Tranzactionarea in Bulgaria – avantaje si riscuri

Concluzia brokerilor, dupa expunerea asemanarilor si deosebirilor dintre cele dpoua piete de capital, este ca tranzactionarea pe Bulgaria nu difera din foarte multe puncte de vedere fata de tranzactionarea pe RO. “Exista un avantaj major: clientul nu va trebui sa intre in contact cu actori ai pietei de capital de acolo, singurul lui punct de contact este intermediarul din Romania. Intermediarul se va ocupa de colectarea dividendelor, transferul actiunilor, transferul si schimbul valutar al banilor”, ne-a declarat brokerul de la Vanguard.

Cel mai important dezavantaj se refera la riscul valutar, mai ales daca avem in vedere faptul ca leva bulgareasca(BGN), spre deosebire de leu, are un regim de curs valutar fix fata de euro(1 EUR = 1.95583 BGN).

“O apreciere a RON-ului fata de EUR este dezavantajoasa in cazul unei investitii in Bulgaria: cumparam EUR la 3.6 RON, investim in Bulgaria, apoi dupa 6 luni/1 an repatriem profitul, schimbam BGN contra EUR iar EUR il vindem in Romania; daca EUR este mai jos de 3.6 RON atunci diferenta reprezinta pentru un investitor o pierdere de curs valutar, care ii micsoreaza profitul obtinut si calculat in RON. Exista insa metode de protectie la acest factor”, a explicat brokerul de la Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri