REIT – asul din maneca Bursei bulgare
Avantaj BVB la capitalizare
2007 – anul IPO-urilor la bulgari
Ambele burse au fost afectate de contextul international
Diversitatea Bursei din Sofia
Tranzactionarea in Bulgaria – avantaje si riscuri
Strategii de investitie
5 / 7

Diversitatea Bursei din Sofia

Investitorii institutionali loicali nu sunt inca entitati bine-definite nici la noi, nici la vecini. In Polonia, se exemplu, activele fondurilor mutuale si de pensii sunt de peste 30 miliarde de euro, ne-a mai spus analistul Tudorescu.” In Bulgaria nu depasesc 2 miliarde de euro iar in Romania sunt sub jumatate de miliard. De aici rezulta si dependenta covarsitoare fata de fluxurile internationale. Avand in vedere dimensiunile economiilor, tara noastra va depasi Bulgaria la acest capitol in 2 sau 3 ani." , a continuat acesta.

Totusi, si din punct de vedere al cifrelor, dar si al diversitatii emitentilor, Bulgaria are un plus la acest capitol.

"Din punct de vedere al pietelor financiare, Bulgaria a implementat din timp cativa piloni care-i asigura deja o anumita diversitate : fondurile de pensii au fost lansate din anul 2000, segmentul fondurilor mutuale este mai mare decat in Romania si exista posibilitatea de a investi in piata imobiliara prin bursa”, a mai spus Cristian Tudorescu.

Tot la capitolul diversitate se disting holding-urile prezente la cota bursei bulgare. “Acestea sunt societati pe actiuni care inglobeaza firme care activeaza in multe domenii separate. Ele au rezultat din procesul de privatizare, dupa care au trecut si trec in continuare printr-un proces de reasezare”, a explicat Andrei Ciubotaru. Ele pot fi considerate societati de investitii financiare, desi intre aceste doua categorii exista o deosebire importanta, chair fundamentala.

“Managementul holding-urilor este numit de catre actionarii importanti (nu exista limite superioare de detinere), drept pentru care el este mult mai flexibil in a fructifica oportunitatile economice aparute. Ele se pot infiinta imediat direct pe o piata noua, un serviciu nou si profitabil. Astfel, exista holding-uri listate care detin activitati de leasig financiar, dealership-uri auto, etc”, a dezvoltat Ciubotaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri