Actiunile
Fonduri mutuale (fonduri deschise de investitii)
Fonduri inchise de investitii
Obligatiuni corporative
Obligatiuni de stat (titluri de stat/de trezorerie)
4 / 5

Obligatiuni corporative

Ce sunt


Similare unui imprumut acordat de o banca, obligatiunile corporative reprezinta titlurile emise de o companie care vrea sa imprumute bani. Cand cumparati o obligatiune, imprumutati practic bani unei companii pentru o perioada de timp presabilita (denumita si “maturitate”). Compania va va plati ulterior o dobanda in fiecare luna (denumita si “cupon”), iar la maturitate va rascumpara obligatiunea. Valoarea unei singure obligatiuni este stabilita de compania care o emite. Cand emit obligatiuni (operatiuni numite si “emisiuni de obligatiuni”), companiile stabilesc valoare nominala a unui astfel de titlu. Nu rar, valoarea unei obligatiuni poate fi prohibitiva pentru un simplu investitor persoana fizica (100.000 euro/titlu in cazul obligatiunilor emise in 2013 de Raiffeisen Bank Romania).

Obiective si riscuri


Obligatiunile corporative ofera randamente mai mari decat obligatiunile de stat, pentru ca au un pericol de default (cazul in care compania nu le poate rascumpara la data maturitatii) mai mare. Obligatiunile coroporative rareori va vor aduce castiguri spectaculoase, insa pot fi privite ca o buna solutie pentru cei care vor sa faca investitii relativ sigure si in acelasi timp sa beneficieze un venit constant.


Riscurile obligatiunilor depind in intregime de compania care le emite. Daca compania da faliment, cel mai probabil veti pierde cel putin o parte din banii pe care i-ati investit.

Cum cumperi si vinzi


Obligatiunile pot fi cumparate prin intermediul brokerilor, al bancilor sau prin intermediul altor companii de intermediere financiara. Cel mai bine este sa cumparati obligatiuni atunci cand dobanzile bancare sunt relativ mari.

Plusuri

  • Majoritatea obligatiunilor corporative ofera dobanzi mai mari decat cele intalnite in cazul obligatiunilor si titlurilor de stat, riscurile fiind doar putin mai mari.
  • Riscul de a va pierde investitia initiala este relativ mic daca inainte de a face un plasament verificati compania care emite respectiva obligatiune.

Minusuri

  • Castigurile din obligatiunile corporative sunt taxate ca oricare alt venit.
  • Obligatiunile ofera o slaba protectie impotriva inflatiei avand in vedere ca valoarea cuponului este in general fixa si ramane aceeasi pana la maturitate.
  • In Romania, oferta de obligatiuni corporative este scazuta, iar adesea titlurile sunt emise la preturi prohibitive pentru un simplu investitor persoana fizica.

Foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri