Actiunile
Fonduri mutuale (fonduri deschise de investitii)
Fonduri inchise de investitii
Obligatiuni corporative
Obligatiuni de stat (titluri de stat/de trezorerie)
2 / 5

Fonduri mutuale (fonduri deschise de investitii)

Ce sunt


Daca sunteti o persoana care doreste sa investeasca, dar care totodata nu vrea, sau nu are timp sa analizeze si sa urmareasca o companie, sau care pur si simplu se teme de riscurile ce le implica tranzactionarea unor instrumente financiare, atunci fondurile mutuale reprezinta cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.


Un fond mutual reprezinta practic un mare grup de persoane si banii pe care acestia sunt dispusi sa ii investeasca. Acest vehicul este condus de un administrator de fond, care ia deciziile ce vizeaza actiunile companiilor in care sunt plasati banii, sau instrumentele financiare in care sumele vor fi investite. In functie de cati bani ati investit veti detine un anumita parte din respectivul fond, sau, mai exact, un numar de unitati de fond.

Obiective si riscuri


In general investitorii ar trebui sa cumpere fonduri mutuale doar cand vor sa faca plasamente pe termen lung. Partea buna a fondurilor este ca obiectivele acestora se schimba de la fond la fond, oferindu-va posibilitatea sa va plasati banii in instrumente financiare riscante sau foarte sigure, dar si in instrumente financiare la care in mod normal v-ar fi foarte greu sa ajungeti ca simplu investitor persoana fizica (titluri de trezorerie, anumite actiuni straine, etc).

Cum cumperi si vinzi


Majoritatea fondurilor pot fi cumparate prin intermediul bancilor si firmelor de brokeraj. De altfel, bancile locale sunt totodata si cei mai mari administratori de fonduri din Romania. Exista insa si numerosi administratori de fonduri independenti, a caror oferta poate uneori sa fie mai diversificata. Pentru mai multe informatii legate de administratorii de fonduri locali puteti accesa website-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

Plusuri

  • Indiferent de cat de putini bani investiti, veti detine indirect mai multe companii (in cazul in care vorbim de un fond de actiuni). In alte cuvinte, veti avea instant o investitie diversificata.
  • Nu este nevoie sa investiti toti banii intr-o singura transa, fiind chiar recomandat sa faceti plasamente lunare sau la intervale regulate de timp.
  • Banii va sunt administrati de un manager profesionist. Avand in vedere acest lucru, cel putin teoretic ar trebui sa inregistrati randamente mai mari decat cele pe care le-ati avea daca ati fi incepator si ati investi pe cont propriu.
  • Puteti adauga oricand bani la investitia initiala si, in general, va puteti retrage oricand banii fara costuri suplimentare.

Minusuri

  • Istoria arata ca putine fonduri reusesc sa depaseasca performante indicilor din piata in care investesc (precum BET sau BET-XT pe Bursa de Valori Bucuresti).
  • Administratorii de fond trebuie platiti intr-un fel sau altul, asa ca acestia va vor percepe in anumite cazuri comisioane de administrare.
  • Veti plati comisioane de administrare indiferent daca fondul va aduce castiguri sau pierderi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri