Victor Cionga, director general BVB: Nu depolitizarea trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizarea
Ovidiu Fer, Wood&Company: Nu cred ca se vor inlatura numirile politice
Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: Nu cred ca este posibila depolitizarea totala!
Dan Stoicescu, Constantinof si Asociatii: Cel putin jumatate dintre sefi trebuie sa fie specialisti!
Dumitru Beze, presedinte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital: Orice calatorie incepe cu primul pas
Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management: Criteriile de profesionalism trebuie sa predomine
Ce propune Guvernul
7 / 7

Ce propune Guvernul

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara, o noua institutie ce va prelua atributiile si personalul CNVM, CSA si CSSPP, ce vor fi desfiintate.

Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti seara, impreuna cu premierul Victor Ponta, Mugur Isarescu a explicat necesitatea infiintarii noii structuri inclusiv prin recomandarile BCE.

Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul ca Romania trebuie sa aiba o unica reprezentare in Consiliul European de Risc Sistemic si trebuie sa defineasca cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudentialitate.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.

El a sustinut ca prin preluarea atributiilor CNVM, CSA si CSSPP de catre o singura autoritate vor scadea numarul functiilor de conducere si gradul de birocratie, precum si totalul costurilor de functionare.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri